Detta framkommer i Brottsförebyggande rådets nya rapport om relationen till rättsväsendet i socialt utsatta områden. Bara sex fall av 42 dödsskjutningar i Sverige 2017 är hittills uppklarade. Något som påverkar tilliten. Stora utmaningar finns för att lyckas vända utvecklingen.
– För att lyckas nå en social och hållbar utveckling är det första steget vi behöver tillit. Vi måste lyckas komma till rätta med det dödliga våldet, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie på Polisen i Stockholm och specialist på gängkriminalitet.
Tryggheten oförändrad
Rapporten bygger dels på analyser av Brå:s nationella trygghetsundersökning, dels på enkäter och intervjuer med boende, poliser och lokala aktörer i de 61 definierade områdena.
Fredrik Marklund, en av utredarna på Brå som ligger bakom rapporten, ser tudelat på resultatet.
– Det är finns positiva saker att lyfta kring utvecklingen i de här socialt utsatta områdena. Att förtroendet för polisen har ökat något. Men tryggheten har inte förändrats, otryggheten ser likadan ut, och den är mycket hög, säger han.
– Det finns en stor majoritet i dessa områden som påverkas väldigt negativt av stora ordningsproblem som sker. Så ska det ju inte vara. Man ska inte behöva leva med rädsla i det område där man bor.
Parallella system
Bettan Byvald är socialarbetare i Angered, utanför Göteborg. Hon delar bilden av otryggheten och synen på parallella samhällssystem.
– De kriminella systemen påverkar alla. Alla som bor i de här områdena förhåller sig till det och anpassar sig till det, säger hon.
Både Bettan Byvald och polisen Gunnar Appelgren menar att det krävs en bred palett av åtgärder för att kunna vända utvecklingen och öka förtroendet för rättsväsendet.
– Jag tror att man måste göra massor av saker, under väldigt lång tid. Det är inte fel på människor som bor i de här områdena, det är fel att vi låter de här parallella systemen finnas där. Vi får konkurrera ut dem helt enkelt, säger Byvald.
Hon pratar om uppsökande verksamhet från de lokala myndigheterna för att nå ut till människor i deras vardag.
– Grunden är att öka tilliten. Vi måste hela tiden möta människor och vara synliga. Förr fanns det något som hette samhällsarbete, man jobbade ute i de här områdena. Nu har det sociala arbetet blivit för administrativt, man sitter på sina kontor.