– Jag har aldrig varit med om en kyrkovalrörelse med så många engagerade. Vi tänker tala med människor ända in i kaklet, säger Olle Burell, kyrkopolitisk talesperson för Socialdemokraterna i Stockholm.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Antalet kandidater blivit fler i år
Trots att Svenska kyrkan har slagit samman en del församlingar och antalet beslutsorgan därmed har minskat, har ändå antalet nominerade kandidater blivit fler i år. Det finns en ökad aktivitet i vissa grupper, till exempel hos Sverigedemokraterna.
– De ställer upp i fler valkretsar och har fler namn än tidigare. Det är en kraftig ökning från förra valet, säger Jan-Åke Engfors, kanslisekreterare på Svenska kyrkan Stockholms stift.
Socialdemokraterna uppmanar alla medlemmar som tror på människors lika värde att rösta.
– Utan kyrkan hade Stockholm inte klarat av flyktingmottagandet så pass bra. Det skulle SD ha satt stopp för. Och utan kyrkan skulle fattiga EU-migranter leva i ännu större utsatthet. När det gäller kyrkans internationella bidrag, så vill Sverigedemokraterna begränsa det till att bara hjälpa kristna flyktingar. Jag citerar ärkebiskopen: vi hjälper inte människor för att de är kristna, vi hjälper människor för att vi är kristna, säger Olle Burell, kyrkopolitisk talesperson för Socialdemokraterna i Stockholm.
Sedan förra valet styrs ungefär hälften av stadens församlingar av S-ledda majoriteter. Socialdemokraterna uppger att de vill ha en öppen folkkyrka för människor i alla åldrar, göra all barn- och ungdomsverksamhet avgiftsfri, stärka samhällsengagemanget och utveckla hbtq-kompetensen. När kyrkomötet år 2009 bestämde att samkönade par skulle få gifta sig i Svenska kyrkan bestämde man också att präster inte kan tvingas viga dem. Nu är frågan på tapeten igen. Vänstern i Svenska kyrkan, ViSK, vill att präster som i dag inte viger samkönade par frivilligt bör avstå sin vigselrätt, eller så måste kyrkan inskränka deras vigselrätt. Socialdemokraterna vill också ställa det kravet, men endast på nya präster som utbildar sig i dag. Öppen kyrka och Fria liberaler i Svenska kyrkan vill också skärpa reglerna för präster som inte vill viga samkönade par, samtidigt som Frimodig kyrka går längst åt andra hållet och menar att äktenskapet är till för man och kvinna.
Bra som det är
Flera grupper, bland annat Borgerligt alternativ, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) och Kristdemokrater i Svenska kyrkan tycker att det är bra som det är i dag.
– Generellt ska vi välsigna den typen av tvåsamhet, men jag tycker att det är upp till prästerna att bestämma och vi ska inte tvinga någon, säger Ewonne Ekmyr Göransson från Kristdemokrater i Svenska kyrkan i Stockholms stift.
En annan fråga som ställer nomineringsgrupper mot varandra är partiernas inblandning i kyrko-politiken. Riksdagspartierna har lämnat kyrkopolitiken ett efter ett och i dag är bara Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna kvar. Partiers närvaro kritiseras främst från POSK som bildades i protest mot partiernas inblandning. Borgerligt alternativ, som bildades när Moderaterna slutade ställa upp i kyrkoval, tycker att det skapar en orättvisa i valsystemet när några grupper har partier bakom sig, eftersom valet sker på flera nivåer, det är en stor apparat och de andra kan ha svårt att till exempel förse alla lokaler med valsedlar.
– Det är ett absurt valsystem vi har nu. Vi som är fristående får pula på egen hand. Vi är vanliga medborgare med vanliga jobb. Sossarna har mer resurser. Det är ett jätteproblem, säger Jan Olov Sundström som representerar Borgerligt alternativ och är vice ordförande i Stockholms stift.
Hur vill ni att valsystemet ska se ut?
– Vissa vill ha ett direktval bara på församlingsnivån, men exakt hur valsystemet skulle se ut måste vi diskutera, men vi kan inte ha det som nu, säger han.
Socialdemokraternas Olle Burell påpekar att nästan alla i Borgerligt alternativ är eller har varit moderater.
– Fredrik Reinfeldt kickade ut kyrkopolitikerna. De har anledning att vältra sig i sin situation, men det är deras partis fel. De har inga innehållsfrågor, de bara kör på negativt kampanjande om att vi är ett politiskt parti. De är själva gamla politiker, då klingar det falskt i mina öron, säger han.
Kyrkan alltför vänstervriden
Borgerligt alternativ, som i dag är den näst största nomineringsgruppen, tycker att kyrkan ofta är alltför vänstervriden. De anser också att det är för mycket byråkrati, att församlingar inte ska tvingas slås samman och de oroar sig för att Svenska kyrkan tappar medlemmar. Att införa ett tak för kyrkoavgiften skulle kunna få fler att stanna, menar de.
–Tjänar du mycket pengar, som många gör i Stockholmstrakten, leder det ibland till att de lämnar kyrkan på grund av den höga avgiften de betalar, säger Jan Olov Sundström.
Svenska kyrkan gör mycket i samhället och flera kandidater lyfter fram olika projekt som de skulle vilja satsa mer på.
– Jag skulle vilja slå ett slag för Barn i väntan – Barn i start, som vi har i min församling i Botkyrka. Där vill vi utvidga verksamheten till vuxna och framför allt ensamkommande unga. Till exempel skulle vi kunna lära ut svenska genom kyrkan, säger Ewonne Ekmyr Göransson, från Kristdemokrater i Svenska kyrkan.
Carita Stenbacka Tenezakis från ViSK lyfter fram ett samarbetsprojekt i Fisksätra, där Svenska kyrkan, en katolsk kyrka och en muslimsk församling har byggt ett Guds hus, samt startat ett center tillsammans med Stockholms Stadsmission som erbjuder föräldragrupper, språkträning, enskilda samtal och förmedlar kontakter.
– De har öppnat upp trossamfunden. De har ibland gemensamma möten och hänvisar till varandra. Där finns alltid någon att prata med, säger Carita Stenbacka Tenezakis.
För att verksamheter i förorter ska kunna drivas påpekar Socialdemokraterna att det är viktigt att behålla dagens ”Robin Hood-system”.
– Välbärgade församlingar ger till förortsförsamlingar. De har kanske inte många medlemmar, men de har bra verksamheter och de kostar pengar. Min församling Maria Magdalena, där jag är ordförande, ger fem miljoner kronor i år till utjämningssystemet. Det är jag stolt över, det är rätt och riktigt. Det är jätteviktigt att Svenska kyrkan finns överallt och att även små församlingar har råd att fortsätta sina viktiga verksamheter, säger Olle Burell.
Tolv nomineringsgrupper finns i valet till stiftsfullmäktige i Stockholm:
Arbetarepartiet – Socialdemokraterna
Svenska kyrkan ska bli Sveriges bästa arbetsgivare. Barn- och ungdoms-verksamhet ska vara avgiftsfri, stå upp för hbtq-personers rätt och stärka samhällsengagemanget.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Borgerligt alternativ.
Kyrkan ska förkunna Guds ord och vara en lärande kyrka. Verksamhet som skolor, förskolor och äldreboenden som ökar valfriheten kan drivas av kyrkan.
Centerpartiet
En folkkyrka som är lokalt förankrad i hela landet. Kyrkan ska vara öppen för alla, inte minst för de som är utsatta, ensamma eller på flykt.
Fria liberaler i Svenska kyrkan (FISK)
Vill ha en öppen och fördomsfri kyrka. Kyrkan ska agera mot främlingsfientlighet och homofobi. Öka kunskap om kristen tro hos barn och ungdomar.
Frimodig kyrka
Jesus ska vara synlig. De politiska partierna ska inte finnas kvar i kyrkopolitiken. Menar att äktenskap är för man och kvinna.
Gröna Kristna
Vill att kyrkan aktivt hjälper behövande. Församlingarnas pengar ska förvaltas etiskt och inte fondinvesteras så att de stöder vapenindustri, alkohol och tobak, kärnkraft mm.
Kristdemokrater i Svenska kyrkan
Vill ha en levande kyrka för hela familjen. Stå upp för alla människors okränkbara värde. Kyrkan ska upplåta lokaler till andra kyrkor.
Miljöpartister i Svenska kyrkan
Klimat- och miljöfrågor står överst på agendan. Vill ha en öppen och välkomnande kyrka. Stärka barn och ungas delaktighet.
Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK)
Bryt partipolitiseringen. Kyrkan måste ha en teologisk mångfald. Svenska kyrkans rika musikaliska arv ska förvaltas och utvecklas vidare.
Sverigedemokraterna
Vill gå ifrån en S-märkt kyrka till en kyrka präglad av tro och tradition. Kyrkan ska stå upp för utsatta kristna i Sverige och utomlands.
Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK)
Kyrkan ska aktivt ta ställning i samhällsdebatten. Arbeta mot klyftor och för jämställdhet, en generös flyktingpolitik och stärkt asylrätt. Kyrkan ska inte ha värdepapper som stödjer vapenindustrin.
Öppen kyrka – en kyrka för alla
Ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar och för den som inte är kyrkovan. Hbtq-frågor är viktiga.