I fem av fallen hänvisas uttryckligen till bemanningssituationen, skriver GP, som tagit del av anmälningarna. Det handlar bland annat om att läkare inte funnits tillgänglig för konsultation och att en patient fått vänta på bedömning på grund av hög arbetsbelastning. I ett fall beskrivs att rutiner inte följdes då flera läkare och barnmorskor var inblandande i förlossningen på grund av hög arbetsbelastning. I ett annat fall görs en muntlig handlingsplan inför en förlossning, men nästkommande läkare uppfattar inte planen och förlossningen slutar med ett akut brådskande kejsarsnitt. Barnet avlider fem dagar senare med hjärnskador som uppkom på grund av syrebrist under förlossningen.
”Förhållandevis få”
På onsdagen hölls ett möte där sjukhusets ordförande Gustaf Josefson (M) och vice ordförande Cecilia Dahlman Eek fick en lägesrapport efter sommaren. Dagens ETC når Gustaf Josefson under mötet. Han säger att varje fall som anmälts till Ivo är oerhört tragiskt.
– Det ska man inte behöva vara med om. Vi har fantastiskt många förlossningar, omkring tusen i månaden, så det är förhållandevis få ändå som hamnar där. Det är viktigt att ha med sig. När det gäller just Ivo-anmälningar är det ju vårdens uppgift att också lära sig av det och förbättra de rutiner man har. Det upplever jag att det är ett arbete som man gör löpande, säger han.
Vad tänker du om att bemanningen ofta lyfts som ett problem i sjukhusets egna anmälningar?
– Jag får lita på den medicinska expertisen och de säger att de inte är oroliga ur medicinsk synpunkt. Sedan är förlossning så mycket större än bara det medicinska. Det handlar om kvinnor och det psykiska och bemötande och förväntningar och så vidare. Det finns många andra aspekter i det, säger han.
Brist på barnmorskor
Corinne Pedroletti, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Sahlgrenska, framhåller att Östra sjukhuset har nordens största enhet för förlossningar och BB och att antalet lex Marior inte har ökat. Men bristen på barnmorskor är ett problem.
– Vi skulle behöva rekrytera fler barnmorskor till den här omfattande verksamheten. Det är viktigt att ha en arbetsmiljö som innebär ett hållbart arbetsliv. Jag ser de utmaningar vi har inom arbetsmiljöfrågor och tar dem på stort allvar, säger Corinne Pedroletti.
Hon säger samtidigt att man ska skilja på arbetsmiljöfrågor och patientsäkerhet.
– Patientsäkerheten är god inom obstetriken. För att förstå siffror vad gäller antal allvarliga avvikelser behöver man se över åren och man behöver relatera till verksamheten storlek.
Även om fallen inte är många till antalet så finns de. Exempelvis står det i en anmälan att arbetsbelastningen ledde till att flera olika barnmorskor och läkare var inblandade och kommunikationen brast.
Är inte det ett problem?
– Då tänker jag att när vi har allvarliga händelser då jobbar vi med dem på ett väldigt systematiskt och organiserat sätt. Vi gör så kallade händelseanalyser och tittar mycket noggrant på alla delar av händelsen för att förstå vad vi kan göra för att undvika att detta händer igen.
Bemanningen lyfts i flera fall, ser du inte det som ett problem?
– Som jag sa så har vi inte fullt ut de barnmorskor vi skulle vilja i verksamheten. Hur ska vi anställa ytterligare? Då måste vi jobba med arbetsmiljöfrågorna, säger Corinne Pedroletti.
Svårt fatta rätt beslut under stress
Malin Bergander är barnmorska på Östra sjukhuset och förtroendevald för Vårdförbundet. Hon säger att den höga arbetsbelastningen är en risk.
– Dels kan man ta felaktiga beslut, dels saknar man kanske en kollega eller doktor, eller det materialet eller den undersökningsmetod som man behöver precis just då, för att kunna fatta rätt beslut. Det är klart att arbetsbelastningen kan vara en bidragande orsak, det är ju därför vi varslar så mycket. Det blir en etisk stress helt enkelt, säger hon.
Blir ni lyssnade på när ni varnar?
– Ja det tycker jag. Är det allvarliga risker så tar arbetsgivaren tag i det omgående, det är min uppfattning. Men den långvarigt nötande höga arbetsbelastningen och att det saknas barnmorskor till exempel, det är ett långsiktigt arbete och där är det ju politiska beslut som måste till. Att man generellt tillsätter mer pengar, att man börjar med andra vårdformer kanske så att man lockar barnmorskor att komma tillbaka, säger hon.
Dagens ETC söker Corinne Pedroletti, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Sahlgrenska.