Drygt tre månader har gått sedan Anna Kinberg Batra höll sitt första tal som partiledare. I höstas var det ingen som förväntade sig att hans då tillfälliga efterträdare skulle göra något avtryck. Nu däremot. Snart har hela våren gått och nu ökar kraven på politisk förnyelse, inte minst från partiets gräsrötter. Att fortsätta på den nuvarande linjen kommer inte vinna nästa val. Det säger Ulf Bingsgård, M-ledare i Trelleborg, som kallar sig ”gammal nymoderat” och vill återinföra den moderata arbetslinjen anno 2006.
– Vi måste tillbaka till inriktningen i början av regeringsperioden. Mot slutet var partiledningen allt för intresserade av att härma socialdemokratisk politik, vi framstod som att vi inte hade någon egen politik, säger Bingsgård.
Det mest påfallande hittills är att undfallenheten, menar i alla fall Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen.
– I fråga efter fråga undviker Moderaterna debatt. Jag tror faktiskt att det beror på att partiledningen inte riktigt vet vart de vill, säger hon.
Få verkar dock tro att Anna Kinberg Batra vill vända om helt och styra tillbaka. Innan hon blev partiledare var hon gruppledare för Reinfeldts Nya Moderaterna, och utgjorde en del av partiets kärna. Hon ses som en efterträdare som går i Reinfeldts fotspår. Någon som skulle kunna vara, kanske är, handplockad av honom själv.
– Hon är nära förknippad med Reinfeldt, och är i princip insocialiserad i hans politik, säger Ann-Marie Ekengren, professor i statsvetenskap.
Tydliga konflikter inom partiet
Fast läget är ändå ett helt annat nu än när Reinfeldt var partiledare. Moderaterna förlorade valet och Kinberg Batras uppgift är att se till att det inte händer igen. Hur hon ska göra det råder det delade meningar om. När Reinfeldt nu har lyft sin hand från partiet och de dessutom har ett nederlag bakom sig, har det blivit tydligare än på länge.
– Det påminner om när Göran Persson lämnade Socialdemokraterna. När starka män lämnar partiet bryter lätt falangstrider ut. Utmaningen som partiledare är då att inte tappa kontrollen över de inre striderna, säger Anna Dahlberg.
För Moderaternas del handlar det dels om ett internt missnöje över decemberöverenskommelsen, och dels om olika syn på migrationspolitiken. De senaste månaderna har det höjts allt fler moderatröster som menar att partiet måste gå tillbaka till en mer restriktiv migrationspolitik. Men Anna Kinberg Batra är snarare känd för att vilja motsatsen.
Trots att Moderaterna förlorade många väljare till Sverigedemokraterna i höstas vill Anna Kinberg Batra alltså inte förändra migrationspolitiken. Trelleborgsmoderaten Ulf Bingsgård tror att Reinfeldts tal om öppna hjärtan bidrog till väljarflykten till SD.
– Jag och många kollegor i landet mötte missnöjda moderatväljare som röstade SD i riksdagsvalet. Jag känner inte att jag vet var Batra står ideologiskt i den frågan, säger han.
Bingsgård kan tänka sig att diskutera minskad invandring och KD:s förslag om att Sverige ska sluta utfärda permanenta uppehållstillstånd.
– Det kan vara en väg att gå.
Stig-Björn Ljunggren, statsvetare som både har skrivit en avhandling och en bok om Moderaterna, håller med om det.
– De försöker visa att de tar väljarnas missnöje på allvar nu, säger han.
Vill tillbaka högerut
Men Anna Kinberg Batra har fler konflikter att brottas med än bara decemberöverenskommelsen och migrationspolitiken. Många av dem som är missnöjda med det, är också missnöjda över den utveckling Moderaterna tog under Fredrik Reinfeldts tid. De vill tillbaka till vad som brukar kallas en gammelmoderat politik. Lämna mitten och bege sig högerut.
– Det har hela tiden funnits ett missnöje mot mittenorienteringen, men så länge det ramlade in mandat var missnöjet tyst. Nu är läget ett annat, och det som ser ut att vara ett missnöje mot decemberöverenskommelsen, är egentligen ett missnöje mot att Moderaterna har blivit ett parti i mitten, säger Stig-Björn Ljunggren.
Han tror ändå inte att det missnöjet kommer att påverka Kinberg Batra. Hon kommer att fortsätta i samma riktning som Fredrik Reinfeldt.
– Hennes uppdrag är att ersätta Socialdemokraterna som det ledande partiet i Sverige. För att göra det måste man stå för välfärdsstaten, arbetslinjen, ordning och reda i finanserna. Deras syfte är att skapa en arbetarpolitik utan socialism, att göra Socialdemokraterna onödiga.
Samtidigt kan den strategin behöva omvärderas. Anne-Marie Pålsson, tidigare riksdagsledamot för M och författare till Knapptryckarkompaniet – en bok där hon kritiserar Moderaterna för att vara ett toppstyrt parti – tror att det då kan bli svårt för Anna Kinberg Batra att stå emot dem som vill ta partiet högerut igen.
– De gamla moderaterna kunde finna sig i de förändringar partiet gjorde så länge de hade makten, men nu har de inte det, och de har en ledare som antagligen inte är lika hårdför. Om Moderaterna dessutom börjar tappa stöd är frågan om Anna Kinberg Batra kommer att fortsätta strida för deras mittenposition.
Samtidigt tror hon att arvet efter Reinfeldt kommer spela stor roll.
– Det var i princip han som placerade henne på posten. Hennes politik är till stor del hans politik.