– Arbetsmarknaden har blivit bättre och det slår igenom även bland de yngre, säger Pia Gustavsson, marknadsområdeschef för Arbetsförmedlingen i Skåne.
Hur hög ungdomsarbetslösheten är varierar kraftigt mellan de skånska kommunerna. I Lomma, Staffanstorp, Svedala och Vellinge ligger den öppna arbetslösheten för unga i åldern 18 till 24 år på under tre procent. Inkluderas de som är verksamma inom program med aktivitetsstöd så har Lomma, Staffanstorp och Vellinge en total ungdomsarbetslöshet på under 5 procent.
Tre gånger så hög arbetslöshet
I Malmö är den totala arbetslösheten tre gånger så hög. En annan hårt utsatt kommun är Östra Göinge, med en total arbetslöshet bland unga på drygt 12 procent. I Kristianstad är drygt 11 procent av de unga utan jobb.
Samtidigt som ungdomsarbetslösheten består i flera kommuner, så finns det dessutom brist på arbetskraft inom flera områden. Bra kommunikationer gör att Skånes unga har goda möjligheter, oavsett var i regionen de bor. Ett ökat samarbete över gränserna ses därför som ett verktyg för att råda bot på ungdomsarbetslösheten i de mest utsatta kommunerna.
– Det är möjligt att pendla. Vi kan dessutom räkna in Själland, där många unga har goda chanser att hitta ett första jobb i Köpenhamn, säger Pia Gustavsson.
Ett problem med att matcha de unga mot de jobb som finns handlar om bristen på rätt kompetens, där de ungas utbildningsnivå är direkt avgörande för vilka chanser de har att hitta ett jobb.
– De som inte har gått ut gymnasiet hamnar alltid sist i kön. En viktig åtgärd för att komma ut ur arbetslösheten bland de unga är därför att satsa på studiemotiverande insatser. Att hoppa av gymnasiet är aldrig en god idé. Vilket program man har gått spelar mindre roll. Det viktiga är att ha ett slutbetyg, säger Pia Gustavsson.
Många instegsjobb
För dem som vill studera vidare finns goda arbetsmöjligheter inom flera yrken. Det är dessutom arbetskraftsbrist i flera yrken där en avslutad utbildning på något av gymnasieskolans yrkesinriktade program ger rätt kompetens.
Men det finns också strukturella skillnader mellan olika kommuner som slår igenom i antalet unga utan jobb. De rika och tättbebyggda kommunerna i Skånes sydvästra delar har en arbetsmarknad där det finns fler öppningar för de yngre.
– Det är där det finns gott om hotell, restauranger, och butiker där många av instegsjobben för unga finns i dag, säger Pia Gustavsson