Flertalet matcher under detta Europamästerskap har spelats på just Englands nationalarena. Ju längre turneringen har gått så har det tillåtna publikantalet stigit. En smittorisk anser vissa. Men fotbolls-EM tycks ha påverkat smittspridningen även utanför arenorna.
I genomsnitt var 1 av 170 smittad av coronaviruset mellan 24 juni och 5 juli, visar siffror för smittan i England. Den är den första perioden sedan pandemin började som forskarna kan se skillnad på smittan mellan män och kvinnor. Just London har också haft en större smittspridning per capita än resten av landet. Anledningen tros vara att män har deltagit i fler sociala aktiviteter den senaste tiden.
Forskaren Steven Riley säger till Sky News att forskningen pekar på att smittspridningen är större bland sociala samling inomhus än vad det är utomhus. Han säger att forskningen inte kollat specifikt på fotbollsmästerskapets påverkan, men väljer ändå att spekulera.
– Jag skulle fundera kring den ökade sannolikheten att människor samlas inomhus i större utsträckning än vad de vanligtvis hade gjort, säger han.
Så att fler män än kvinnor fått covid senaste veckorna på grund av EM har ännu inte bekräftats av forskningen. Men det kan ligga någonting i det, menar Steven Riley.
– Och sen med tajmingen av det hela, så skulle det kunna vara så att fotbollstittande gjort att män har varit mer socialt aktiva än tidigare, säger han.
Svensk smittspridning
De flesta svenska län rapporterade in en minskad smittspridning förra veckan. Fem län gjorde det inte. Smittspridningen kopplas även här till fotbollsturneringen, enligt Aftonbladet.
Den mer smittsamma deltavarianten sägs vara den främsta anledningen till den ökade smittan. Men i Gävleborg och i Örebro så kopplas den negativa trenden även till EM i fotboll. Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg förklarar för Aftonbladet att de flesta fallen av deltavarianten som de har sett har kopplingar till resor till EM-matcher. Personerna tar sedan med sig viruset hem och smittar andra.
– De sitter trångt och ropar, och då går luften från den ena personen till den andra, säger Shah Jalal.
I Gävleborg är det främst unga vuxna, mellan 20 och 29 år, som varit på resa och dragit med sig deltavarianten hem. Men också enstaka fall av barnfamiljer.