– Vi behöver fler bostäder för äldre. Det som behövs är fler bostäder som är anpassade för personer med rörelsehinder, där det också finns utrymmen för möteslokaler, säger Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för vård och omsorg.
Flera alternativ behövs
När det gäller tillgänglighet för personer som har nedsatt rörelseförmåga så är detta numera standard för alla nya bostadshus som byggs. Men nya bostäder har högre hyresnivåer än äldre. För pensionärer med låga inkomster behövs också andra alternativ.
– Vi har skapat en del nya hus för seniorer genom att bygga om äldre flerbostadshus. Men även där kan det göras mer, säger Carina Nilsson (S).
Men kötiden växer även för dem som söker vanliga hyresrätter och med den ökade inflyttningen kommer situationen att förvärras. Strategin är att öka takten på byggandet av de bostäder som är planerade. Under förra året byggdes 1 300 nya bostäder i staden. Arbetet med nya projekt är i gång men lär inte räcka till för den inflyttningsvåg som har startat i och med den ökade flyktingströmmen. Beräkningen tyder nu på att det behövs 4 000 nya bostäder om året, vilket är en byggtakt som Malmö aldrig tidigare har lyckats uppnå.
– Vi får försöka skruva upp tempot där med. Men att bygga bostäder är inga snabba processer, så vi har svårt att få genom några förändringar under 2017, säger fastighetsdirektör Klas Johansson.
En del i problemet med att få upp farten på nybyggandet är hur kostnaderna ska hanteras. Malmö stad har begärt hjälp från regeringen, som tidigare har aviserat ett stödpaket på 6 miljarder kronor till ökat bostadsbyggande i de kommuner som växer mest.
– Vi hoppas att de kommer med ett nytt paket. Den situation vi är i nu är exceptionell, säger Klas Johansson.
Ökad byggtakt ska också lösa problemet med ett växande behov av nya skolor. Skapandet av 24 nya grundskolor i Malmö är redan i gång. I en del fall pågår byggandet och i andra har arbetet med planer och projektering kommit långt.
– De skolorna kommer inte heller att räcka till, men hur många fler som behövas vet vi inte ännu, säger fastighetsdirektör Klas Johansson.
Dröjer innan trenden vänder
Även om byggandet tar fart så kommer det att dröja innan den negativa trenden på bostadsmarknaden kommer att vända. Till äldre, som riskerar att fastna i kön under lång tid, så riktar Carina Nilsson uppmaningen att man som individ tar sitt ansvar och i god tid planerar för sitt boende.
– Många skjuter upp tanken på det egna åldrandet. Men det kan sedan räcka med att deras bostäder är några trappsteg upp, för att de en dag ska bli sittande som en fågel i sin bur utan att kunna ta sig ut. För att kunna ha friheten i att kunna välja var man vill bo och inte behöva hamna i ett akutläge, så är det viktigt med långsiktig planering, säger hon.
Men hur ser det ut i ditt eget liv? Har du börjat planera hur du själv ska bo som äldre?
– Nej, jag har inte det även om jag har tänkt på det. Det är ju lätt så det blir.