Flera satsningar måste till
För att möta behoven behövs satsningar på en bred front:
- Bostadsbyggandet måste ta fart.
- Det behövs fler förskolor och skolor, bland annat en helt ny gymnasieskola redan under 2019.
- Till det ökade antalet skolor behövs personal, både lärare och assistenter. Det saknas dessutom personal till familjehem, äldreboenden och fler gode män.
För att klara allt detta behövs det pengar.
– Vi driver på för att regeringen ska göra nationella investeringar i de kommuner som växer kraftigast, säger finanskommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
De åtgärder som hon ser som mest prioriterade under året är satsningar på utbildning av både yngre och äldre.
– Vi måste se till så att vi klarar utbyggnaden av förskolor och skolor samtidigt som vi fortsätter det skolutvecklingsarbete som är påbörjat. Få ytterligare fart på bostadsbyggandet. Snabb introduktion till studier och jobb för nyanlända.
Den nya prognosen är fortfarande färsk och Karolina Skog (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggande, vet inte än hur många bostäder och skolor som behövs. På bostadssidan kom byggandet i gång under förra året och intresset från byggföretagen har varit stort, framför allt när det gäller byggandet av nya hyresrätter. När det gäller skolorna så är det problem med att hitta passande tomter.
– Vi hade ett behov oavsett den senaste tidens flyktingvåg, så det som behövs i dag är en mycket kraftig utbyggnad, säger Karolina Skog.
För kommunen kommer skolutbyggnaden att leda till stora omkostnader, och de har därför vädjat om hjälp från regeringen.
– Det här är något vi måste göra, säger Karolina Skog.
Service behöver anpassas
Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för socialtjänst, vård och omsorg, pekar på behovet av fler lokaler för boenden samtidigt som den sociala servicen behöver skräddas om för att anpassas efter den växande storleken. Hon poängterar dessutom behovet av snabba åtgärder så att vuxna nyanlända snabbare kan komma i gång med arbete eller studier.
– Att tvingas till passivitet är farligt, nyanlända måste snabbt få börja läsa svenska, arbeta och få sina tidigare utbildningar validerade, säger hon.
Anders Rubin (S), skolkommunalråd, vill använda IT-stöd för att kunna erbjuda studiestöd på hemspråk. För att klara den nödvändiga utbyggnaden av skolor föreslår han att detta görs genom upphandling
i stället för i egen regi. För att klara bemanningen av skolorna föreslår han nya lösningar.
– Rekrytera nya yrkeskategorier, till exempel lärarassistenter.
Även Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad, gymnasie- och vuxenutbildning, vill använda upphandling som verktyg för att få fram lärarresurser.
– Upphandla vuxenutbildning och SFI samtidigt för att använda lärarresurser ”brett”. Se över modeller där vi kan använda lärarassistenter och mer arbetsplatsförlagd utbildning där språket blir naturligt integrerat. Påbörja rekrytering av personal redan nu. Se över samlokalisering av vuxenutbildningen med arbetsmarknadsinsatser för att frigöra plats på våra gymnasieskolor, lyder hans förslag.