Det knastrar i gräset under skorna när vi går över tuvorna på hygget där Ingvar Gustavsson har en av företagets maskiner just nu. Ett skogsbolag har fällt skog här och nu ska riset tas om hand och läggas i stora högar, så kallade grotvältor, för att torka. Om ungefär tolv månader återkommer företagets flismaskin för att flisa upp högen, sedan säljs flisen vidare som biobränsle till något av länets stora värmeverk. Just i dag har skogsmaskinen på platsen kunnat arbeta, men en rad försiktighetsåtgärder måste vidtas inför arbetet.
– Varje morgon kollar vi av brandrisken i en speciell app och den anställda som är ute på plats beskriver läget. Sedan stämmer vi av med skogsbolagens ansvariga och tar ett beslut om huruvida vi kan köra eller inte, förklarar Ingvar Gustavsson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Just här är marken väldigt stenig och gropig och maskinerna behöver kedjor på de stora däcken för att inte slira. Men är det för torrt kan inte kedjorna användas på grund av brandrisken.
– När de kör över stenar kan det komma gnistor och är det torrt gräs i närheten och vinden ligger på, ja då är det kört, säger Ingvar Gustavsson.
Skärpta regler
Efter den stora branden i Västmanland sommaren 2014 har reglerna för skogsarbete sommartid skärpts ordentligt. Branden orsakades av en gnista från en skogsmaskin vid markberedning av ett kalhygge. Skogsbranden var den största i Sverige sedan 1950-talet och drabbade 13 800 hektar skog. Omkring 25 byggnader brann ner eller skadades och en person omkom.
– Jag körde igenom de där skogsområdena för ett tag sedan. Det ser fortfarande fruktansvärt ut. Det är alldeles kalt, berättar Ingvar Gustavsson.
Även om de skärpta reglerna innebär en del merarbete tycker han att de är bra och viktiga. Till exempel måste skogsmaskinerna rustas med mellan två och sex extra brandsläckare, beroende på typ av maskin, samt kratta och spade. Samtliga maskinförare måste även gå en fortbildningskurs varje vår.
– Kursen gör du online. Det är ett antal sidor som ska läsas och sedan gör du ett prov. Jag tycker att den är jättebra. Det blir lite av en aha-upplevelse och en påminnelse om alla risker, säger Ingvar Gustavsson.
”Inte bara att stänga av och åka hem”
Kursen tar upp olika former av förebyggande arbete, hur bränder kan spridas med olika vindar och i olika typer av terräng, hur arbetaren kan sätta sig i säkerhet om olyckan är framme med mera.
– Det är också väldigt noga att man följer arbetet även efter att man stängt av maskinen för dagen. Det är inte bara att stänga av och åka hem, utan man måste vänta och få en överblick över området där man har kört, förklarar Ingvar Gustavsson.
Han har själv varit med om att det har börjat brinna. Inte på grund av torka, men på grund av maskinfel.
– Har man varit med om det ser man hur fort allting går och hur maktlös man blir när det blir övertänt, säger han.