Det är stiftelsen Expo:s årliga sammanställning av den rasideologiska miljöns aktiviteter som visar att aktivismen i länet ökat kraftigt. Även totalt sett i Sverige var förra året det mest aktiva året inom de nazistiska rörelserna sedan Expo började räkna år 2008.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Framför allt är det Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som har flyttat fram sina positioner under 2016. Delvis till följd av att Svenskarnas parti lades ner efter valet 2014, vilket innebar att utrymme för en annan nationell nazistisk organisation skapades. NMR beskrivs som en mycket radikal, hierarkisk och nazistisk organisation, som ställer krav på sina medlemmar att leverera.
Aktivismen delas in i olika grupper
Polisen i Norrköping har dock inte märkt av den ökade aktivismen bland nazistiska rörelser.
– Lokalt i Norrköping kan jag inte påstå att vi har det. Och det kan jag säga med ganska mycket faktaunderlag, säger Michael Lindkvist, kommissarie vid Norrköpingspolisen.
Han säger att de högerextrema rörelserna traditionellt har varit starkare i Linköping än Norrköping.
– Där har man haft en handfull pådrivare, som nu verkar ha samlats under Nordiska motståndsrörelsen, säger han.
I Expos sammanställning delas aktivismen in i olika grupper: propagandaspridning, manifestationer, sociala aktiviteter, kampförberedande aktiviteter, föredrag, kommunpolitik, demonstrationer och konserter. Den absolut vanligaste formen för aktivism nationellt sett förra året var propagandaspridning. Det gällde även för Östergötland. Här var 90 av 97 aktiviteter propagandaspridning. Sju aktiviteter var sociala aktiviteter; gruppaktiviteter som syftar till att stärka den egna gruppen, som till exempel fester och pubkvällar.
I Norrköping var samtliga aktiviteter propagandaspridning utförd av Nordiska motståndsrörelsen.
”Vi följer utvecklingen”
Från Expos sida menar man att kunskap om NMR och liknande rörelser är av stor vikt för polisen. Än mera nu än när Svenskarnas parti var dominerande, då de ansträngde sig för att vara som ett parti.
– I Svenskarnas parti fanns också kopplingar till individer som var inblandade i våld och medborgargardeverksamhet och sådant, men i Nordiska motståndsrörelsen finns individer med dokumenterad våldspotential. De har en tydligt revolutionär agenda, en tradition av våld, de uppmanar sina medlemmar att bära kniv och de uppvisar en aggressivitet i mötet med allmänheten, politiska motståndare och polisen, säger Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska stiftelsen Expo.
Organisationer som Soldiers of Odin, som tidigare fanns i Norrköping, och Balder Cruisers, en liknande organisation bestående av delvis forna medlemmar av Soldiers of Odin, är även de viktiga att hålla koll på, anser Jonathan Leman.
– Att medlemmar från Balder crusiers medverkade i NMR:s demonstration i Falun första maj, ger ju en indikation på den riktning de vill ta organisationen i, säger han.
Kommissarie Michael Lindkvist säger att polisen hela tiden följer de olika grupperingar som finns i stan.
– Det är klart vi följer utvecklingen av rörelser som Soldiers of Odin och andra. Men det här är ingen grupp polisen i Norrköping har märkt av än så länge, säger han.
”Man ställer grupper mot varandra”
Den lokala antirasistiska föreningen Ett Norrköping för alla håller även de noggrann koll på utvecklingen av de nazistiska rörelserna.
– Vi diskuterar så klart situationen i Sverige i dag. Det är något som lever i vårt prat. Och vi pratar mycket om vad vi kan göra och vilka aktiviteter vi kan ha, säger Lulu Kosonen, från Ett Norrköping för alla.
Den 11 juli arrangerar de till exempel en manifestation i samband med minnesdagen för offren i massakern i Srebrenica.
– Det gör vi för att vi tycker att det är viktigt att uppmärksamma hur fort det kan gå i sådana här motsättningar och vilka strömningar som ligger bakom. Vi tycker att det börjar låta så i samhället, att man ställer grupper mot varandra, säger Lulu Kosonoen.
Hon tror att det viktigaste sättet att motverka rasism och utanförskap är att skapa mötesplatser.
– Du är inte rädd för den du känner, säger Lulu Kosonen.