BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi insåg att vi hade mer som förenade oss än som skilde oss åt, så vi bestämde oss för att jobba ihop, säger kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd (S).
Det borgerliga samarbete som styrt Lerum sedan kommunen bildades 1969 var därmed brutet. Och arbetet i den nya majoriteten har fungerat bra, säger Dennis Jeryd och låter nästan förvånad.
– Vi har bråkat i mer än 40 år och det har varit en del hårda ord, men nu finns ett gott förtroende och det har nog gått bättre än alla trodde, säger han.
Även kommuninvånarna tycks ha förtroende för styret, säger Dennis Jeryd och hänvisar till SCB:s medborgarundersökning från förra året. Lerumbornas nöjdhet ökar både vad gäller synen på kommunens verksamheter, Lerum som plats att bo och leva, och inflytande.
– Vi har jobbat mycket med dialogen, vi träffas och pratar mycket med föreningar och företagare, säger Dennis Jeryd.
Bland de sakpolitiska framgångarna nämner han att man under mandatperioden fått fart på byggandet, framför allt av hyres- och bostadsrätter i den annars utpräglade villakommunen, men också av förskolor och skolor för att möta den rekordartade befolkningstillväxten.
Lerums moderata oppositionsråd Alexander Abenius tycker att det är bra att byggandet kommit i gång, och är delvis självkritisk mot det gamla styrets oförmåga att öka antalet bostäder. Men kanske har det gått väl fort, säger han och hänvisar till att kommunen i fjol dömdes till tre miljoner i böter för en olaglig upphandling av bostäder.
– De gör mycket som förtjänar beröm, men den affären innebar ett underkännande av framför allt Socialdemokraterna. De tre miljonerna hade kunnat användas till något bättre, säger Alexander Abenius (M).
Dennis Jeryd är nöjd över att ha hållit SD borta från att påverka politiken i Lerum, och tror att han talar för alla partier i den nuvarande majoriteten när han säger att han ser fram emot ett fortsatt samarbete efter valet.
Alexander Abenius ser hellre att Lerum återgår till ett borgerligt alliansstyre – även utan egen majoritet.
– Jag har hellre ett borgerligt minoritetsstyre än ett socialdemokratiskt majoritetsstyre. Och jag tror att de borgerliga väljarna tycker likadant, säger Alexander Abenius.
Visst, säger han, det är svårare och ställer högre krav på ledarskapet att styra i minoritet. Men att lösa den knuten genom att söka stöd av SD är inget alternativ.
– För mig är det helt uteslutet att samarbeta med SD, säger Alexander Abenius.