– Ju mindre resurser vi lägger på det här i offentlig vård, desto större utrymme finns det för människor som vill tjäna pengar, säger Eva Uustal, överläkare på kvinnokliniken i Linköping och specialiserad på förlossningsskador.
Dagens ETC har i flera artiklar granskat hur privata skönhetskliniker skor sig på att behandla kvinnor med förlossningsskador med dyra, ovetenskapliga och ibland rentav riskfyllda metoder. Ofta för skador som egentligen ska tas om hand av den offentliga vården. Men statisk visar att det är stor skillnad i hur stor andel av kvinnorna i varje region som genomgår rekonstruktiv kirurgi efter förlossningsskador.
Måste tro på patienterna
De senast framtagna siffrorna, från 2015, visar att Östergötland gör flest operationer, Lite fler än sex per 10 000 kvinnor under 45 år opereras. I Västra Götaland är det bara strax över två per 10 000 kvinnor. Sämst är Västmanland, där inte ens en av 10 000 kvinnor opereras.
Hanna Friberg, överläkare på kvinnokliniken på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, medger att vården behöver bli bättre. Hon säger att kunskapen om just levatorskador, som Fatemeh Najibzia drabbades av, är relativt ny.
– Det är en ny kunskap som sprider sig successivt. Ibland är patientorganisationer och patientgrupper lite snabbare och söker hjälp. Sen gäller det att ha kompetens att bedöma de här skadorna. Kompetensen finns men är ännu inte fullt utbredd, säger hon.
Eva Uustal säger att vården måste bli bättre på att tro på patienterna och ta dem på allvar.
– Vi kan inte säga att de kanske blir bra av sig själva. Vi måste laga de här skadorna. Dagens kvinna kommer inte att nöja sig med att ha oupptäckta och besvärande förlossningsskador, säger hon.
En effekt kan bli att kvinnor inte längre kommer att vilja föda vaginalt, tror hon.
– Men vi kommer också att ha, framför allt i de regioner där man har bristande tillgänglighet, väldigt många skuldsatta kvinnor som har betalt väldigt mycket pengar till privata kliniker. För saker som vi ska sköta i offentlig vård. Det är osmakligt tycker jag.