När hon i förra veckan intervjuades i Expressens mamma-tidning Mama meddelade hon att hon inte vill se sin graviditet som en medicinsk sak och att hon därför väljer bort traditionella mödravårdsbesök. Istället ska hon lyssna till sina instinkter.
– Jag behöver förklara det på ett väldigt solidariskt sätt – för folk blir så upprörda i Sverige när jag pratar om det här, säger Rachel Bråthén till Mama, för att sedan fortsätta:
– Om jag någon gång känner att någonting är fel, att jag helt plötsligt vill få reda på någonting eller har någon fråga, då skulle jag så klart kontakta någon om det. Men jag tänker göra den här resan utan läkare och gynekologer där, så mycket som jag kan i alla fall.
Blivit en trend
Inställningen har blivit allt vanligare. Att genomgå både graviditet och förlossning utan modern mödravård har blivit en trend. Inte minst internationellt, men på senare tid tycks intresset ha ökat även i Sverige. Det menar Sophia Brismar Wendel, överläkare vid Danderyds sjukhus och docent i obstetrik och gynekologi.
– Jag tycker att man kan se mer av den typen av synpunkter eller önskemål, både från barnmorskor och kvinnor som väntar barn. Det är en vanlig motreaktion på en annan typ av sjukvård än den vi har i Sverige, och som är vanlig i framför allt USA, säger hon.
Den amerikanska vården är mer medikaliserande och mer högteknologisk, säger Sophia Brismar Wendel. Hon menar att den amerikanska mödravården, till skillnad från den svenska, har mindre fokus på att graviditeten och förlossningen är en naturlig process som hos de allra flesta går bra och är komplikationsfri.
– I USA finns också en motsättning och motvilja att ta del av sjukvårdssystemet, där mycket handlar om att det kostar pengar och på att någon ska tjäna pengar på vården. Det incitamentet finns inte alls i den skandinaviska sjukvården. Här är det ingen som tjänar pengar på barnafödande, säger hon.
Kallas ”freebirthing”
Att föda på egen hand helt utan medicinsk hjälp, så kallad ”freebirthing”, är en rörelse som har varit på uppgång i flera år. Inte minst genom dess förgrundsgestalt Emilee Saldaya. En amerikansk före detta doula som sedan mitten av 2010-talet drivit podcast, bloggar och företag som säljer utbildningspaket för tusentals svenska kronor. Allt för att främja den nygamla trenden med naturliga och alternativa förlossningar.
Enligt Sophia Brismar Wendel kan det vara riskfyllt att frånsäga sig mödravården. I de allra flesta fall går det bra. Men risker finns – och de går inte alltid att känna själv i kroppen.
– Något av det värsta som kan hända under en graviditet är ju att barnet dör i magen, men det kan vara svårt att själv känna förtecken på att det skulle kunna hända. Att bebisen rör sig mindre kan vara ett av de sista tecknen på att barnet inte mår bra.