– Hur hög toppen blir är svårt att säga, men det är osannolikt att den skulle nå samma nivåer som i januari och februari. Det viktigaste är att personer i riskgrupp och de som är 65 år eller äldre, vaccinerar sig med en påfyllnadsdos i höst för att minska risken för allvarlig sjukdom och död, säger avdelningschef Sara Byfors i ett pressmeddelande.
Sommarmånaderna brukar innebära låg smittspridning av covid-19 men i år har det varit annorlunda. Smittspridningen tog i stället fart under sommaren. Vecka 29 i år dog 109 personer. Förra året var siffran bara tre avlidna personer för samma vecka.
– Det har sannolikt berott på undervarianten BA.5 – som tog fart i början av sommaren – för immuniteten mot den är sämre och den är mer spridningsbenägen. Då ser man också fler som behöver sjukvård och fler som avlider, säger statsepidemiolog Anders Lindblom till Göteborgsposten.
Andra sjukdomar
Merparten av alla dödsfall i covid-19 under sommaren skedde bland personer med hemtjänst och boende på äldreboende. Även andra riskfaktorer, som underliggande sjukdomar spelade in. Ungefär 90 procent av dem som dog i covid-19 var vaccinerade.
– Om man är jättesjuk i andra sjukdomar, och väldigt gammal, så kan man i vissa fall dö fastän man är vaccinerad. Man kan till exempel få covid och samtidigt ha en allvarlig hjärtsjukdom – då tål man inte en lindrig sjukdom heller, säger statsepidemiolog Anders Lindblom till Göteborgsposten.
Efter sommarens topp har antalet dödsfall och inlagda på IVA sjunkit igen. Men när en stor del av befolkningen kommit tillbaka till skolor och arbetsplatser kommer även smittspridningen att öka. Folkhälsomyndigheten råder arbetsgivare att ta höjd för en ökad sjukfrånvaro under hösten men de tror inte att nya restriktioner kommer att behövas.
En större del av befolkningen är vaccinerad och den omikronvariant som nu helt tagit över är mycket mildare än tidigare varianter. Viruset ger inte infektion i nedre delen av lungorna.
– Omikron har anpassat sig och infekterar oftare de övre respiratoriska organen. Det är logiskt för virusets utveckling att bli mildare. Den smittade blir inte liggande hemma i sängen, utan kan röra sig i samhället och smitta andra. Sedan har ju covidvaccinet så klart haft enorm betydelse, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor i virologi vid Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.