Sverige kritiseras i en ny rapport från den internationella samarbetsorganisationen OECD för att inte ta de nationella miljömålen på tillräckligt stort allvar.
– Kritiken är allvarlig, säger Miljöpartiets miljöpolitiska talesperson Helena Leander.
OECD har för tredje gången granskat den svenska miljöpolitiken. Deras rapport presenterades i Rosenbad idag av miljöchefen Simon Upton. Även miljöminister Lena Ek fanns på plats.
– Rapporten är användbar och kan hjälpa oss att komma framåt, men vi glömmer ofta att Sverige är beroende av internationella beslut och att vi måste lägga mer kraft på förhandlingar globalt, sade hon.
Uppmanar till fler skatter
OECD berömmer i sin rapport Sverige för att tidigt ha använt miljöskatter, men kritiserar att utvecklingen avstannat. Skatter bedöms vara ett effektivt sätt att bättre nå de ambitiösa miljömål som Sverige satt upp och i rapporten föreslås exempelvis en återinförd konstgödselskatt för att minska hotet mot Östersjön. Nya skatter på miljöfarliga kemikalier och på verksamhet som förstör ekosystemen borde också införas, menar OECD.
Så kallad grön skatteväxling förordas och att skatteundantaget för vissa branscher när det gäller koldioxidskatten ska tas bort. I dagsläget slipper bland annat jordbruket, skogsbruket, flyget, sjöfarten och fisket undan.
Under seminariet i Rosenbad visade OECD:s miljöchef Simon Upton grafer över hur miljöskatternas andel av det sammanlagda skattetrycket minskat på senare tid. Numer befinner sig Sverige endast på 20e plats i en internationell jämförelse.
– Det blev jag förvånad över, sade han.
Sverige når inte målen
Miljöpartiets miljöpolitiska talesperson Helena Leander tycker att det är bra att OECD diskuterar skatternas inverkan på miljöpolitiken.
– Det är väldigt bara att de rekommenderar Sverige att använda sig mer av det verktyget. Regeringen har varit bra på att sänka skatter på arbete, vilket är ena delen av grön skatteväxling, nu gäller det att jobba med den andra. Att till exempel återinföra gödselskatten och införa kilometerskatt på lastbilar, säger hon.
Sverige får en hel del kritik, vilken är allvarligast tycker du?
– Den övergripande, att vi inte når miljömålen som vi satt upp för Sverige. I bästa fall når vi 14 av 16 men det finns ingen politisk plan för hur vi ska nå alla.
Du var i Rosenbad och lyssnade idag, hur tycker du att Lena Ek tog emot kritiken?
– Budskapet från OECD var blandat, Sverige fick även mycket beröm, så hon valde att lyssna på den positiva biten. Men ska vi ha en ärlig diskussion måste man ta kritiken på allvar.