– För mig är det som julafton när våren spirar, säger Pernilla Johansson som är trädgårdsmästare på Plantmarknaden i Lindesberg.
Trots att det börjar närma sig stängning så är det en hel del besökare som strosar runt bland rader av penséer, fruktträd och bärbuskar. Det är många som vill ha hennes experthjälp och Pernilla tar sig tid att, på bred värmländska, prata och diskutera med kunderna. Hon är uppvuxen i Värmlandsnäs som bonddotter och efter två och ett halvt års studier kunde hon titulera sig trädgårdsmästare.
– Min dröm från början var att bli inredningsarkitekt. Jag är estet och har alltid gillat att jobba visuellt.
Nu har hon jobbat som trädgårdsmästare i cirka 15 år och har inga planer på att sluta. Det märks att hon trivs med jobbet och att hon sitter på en hel del kunskap.
– Jag jobbar mycket med rådgivning och ger inspiration. Jag hjälper även till att planera hela trädgårdar, även om det just nu är lite ont om tid för att sitta och rita på det.
För det innebär även en hel del jobb att se över alla de växter som finns på Plantmarknaden. Det är inte bara kunderna som vill ha hennes uppmärksamhet, även växterna kräver en hel del omtanke och skötsel. Mellan april och maj är det högsäsong så den som ännu inte har fått ner sina fröer i jorden gör bäst i att sätta igång.
– Det är bra planteringstid för allt just nu. Det som kommer upp i trädgården just nu är olika lökväxter, liljor, tulpaner och vissa tidigblommande buskar som häxal.
Ätbart mer poppis
Även om det allmänna intresset för odling skiftar så ser Pernilla en ökning när det kommer till att odla ätbara saker. Att vi i större utsträckning har börjat intressera oss för varifrån maten kommer kan vara en bidragande faktor.
– Det är något speciellt med att odla eget. Man vet var det kommer ifrån och det blir så ekologiskt som det bara kan bli.
Att tänka igenom vad det är man tycker om, hur mycket plats och hur mycket tid man har är frågor man bör ställa sig innan man kastar sig in i odlandet. Sedan handlar det om att läsa på, lära sig och prova sig fram.
– Internet är en bra källa, men det är bra att jämföra från olika källor. Eller så tar man kontakt med någon som kan. Ett vanligt misstag många gör är att de vill prova allt på en gång, eller att man odlar saker för tätt. En nöjd växt drar också till sig mindre ohyra.
Odla i lägenhet
Det finns även hopp för den som inte har tillgång till en trädgård. Att odla kryddor som till exempel basilika eller egen sallad går utmärkt i köksfönstret. Har man tillgång till balkong kan rädisor eller morötter odlas utan några större problem.
– Det funkar även bra med sockerärtor som kan klänga på något på balkongen. Eller varför inte en liten vinbärsbuske i kruka, den kan trivas rätt bra om man ställer den mot väggen.