– Jag jobbade med trädgårdar förut, säger han så gott det går på en blandning av engelska och svenska.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Han har tillsammans med ett tiotal andra människor från Afghanistan, Syrien, Irak och Iran som bor på olika asylboenden i närheten blivit en del av Studiefrämjandets satsning på odling för integration.
Med start i april fick Studiefrämjandet ta över kolonilottsområden på två olika platser i södra Stockholm, förutom i Sköndal även i Larsboda.
– Ambitionen är att flyktingar ska få chans att komma in i samhället, lära sig svenska språket och ges en vettig sysselsättning, säger Helena Ermerud från Studiefrämjandet i Stockholm.
Lena Israelsson, med en lång bakgrund inom odling och författare till ett dussin böcker i ämnet, är en av ledarna för projektet.
– Jag såg en annons om att de sökte volontärer till ett odlingsprojekt för asylsökande, och tänkte att om det är något jag kan bidra med så är det just det, säger hon medan vi går runt bland rabatterna där det odlas allt från mynta och morötter till rödbetor, bondbönor och koriander.
– En kille ville odla apelsinträd, men jag sade att vi inte kunde veta om han skulle stanna kvar här i fem år. De får ju vänta ungefär ett och ett halvt år på besked om asyl, säger Lena Israelsson.
Hon hade aldrig tidigare engagerat sig för flyktingar, men kände direkt att det här var rätt tillfälle.
– Det är jättekul att träffa alla människor och jag ser på dem att de gillar det här. Men det har varit svårt samtidigt eftersom vi inte har någon budget alls.
Flera företag har bidragit
Tack vare att Lena Israelsson är så väletablerad i odlingskretsar har hon lyckats få sponsring av flera olika företag som har bidragit med fröer, redskap, plantor och gödsel.
I Sköndal har de tillgång till fem lotter om totalt 250 kvadratmeter odlingsyta. Kolonilotterna stod oanvända sedan några år tillbaka och var till stor del igenvuxna och dåligt skötta.
– Det var stenhårda kockor som man fick slå sönder med spade. Ett riktigt mandomsprov, men de fixade det utan något gnäll.
Både män och kvinnor i alla åldrar samarbetar med påtandet i marken. Wisal från Irak berättar att hon ibland brukar ha sin 13-åriga dotter med sig.
– Men mina tre söner stannade i Irak. De är döda nu, kriget tog dem som martyrer, berättar hon med hjälp av en översättningsapp på telefonen.
Samtidigt hittar Zia från Afghanistan och Ahmed från Iran årets första rädisa. De strålar av lycka och stolthet över den lilla växten vars grönsak är kanske ett par centimeter stor.
– Det är roligt att odla, säger Ahmed och gör tummen upp.
Skördefest till hösten
Odlingsprojektet ska fortsätta åtminstone till senhösten. Då ska det bli stor skördefest, berättar Lena. Zia har lovat att laga maten.
– Det är en social grej också. En träffpunkt att komma hit och umgås med varandra. Och det är avslappnande att ligga i rabatten och rensa ogräs.