Trots den stora ökningen av antalet som röstade var det bara drygt 60 000 av de 360 000 röstberättigade i Växjö Stift som sökte sig till valurnorna. Det var därmed också ett något lägre valdeltagande här jämfört med i övriga landet. 17,31 procent av de röstberättigade valde att rösta i Växjö Stift jämfört med 18,25 procent i landet som helhet.
Sverigedemokraterna ökade mest
Det slutgiltiga valresultatet väntas inte presenteras förrän om ett par veckor. Men enligt de preliminära siffrorna var Sverigedemokraterna, i valet till kyrkomötet, det parti i Växjö stift som procentuellt sett ökade mest jämfört med valet 2013. Med sina 9,39 procent var de däremot långt ifrån de siffror som många hade trott innan valet.
I stället kunde Socialdemokraterna försvara sin plats som största parti med 24,97 procent av rösterna i Växjö stift. Det trots att partiet gick betydligt sämre här än i övriga landet. Räknat över hela landet fick partiet 30,45 procent av röster.
Centerpartiet fick tvärtom, procentuellt sett, betydligt fler röster i Växjö stift än i övriga landet. Här fick de 19,11 procent jämfört med 13,9 procent i landet som helhet. Även värdekonservativa Frimodig Kyrka gick betydligt bättre i Växjö stift än i övriga landet – åtta procent av rösterna, jämfört med 3,94 procent i landet som helhet.
Valet till stiftsfullmäktige gick i stort sett likadant som valet till kyrko-mötet. I valet till lokala kyrko-fullmäktigen blev valresultatet däremot helt annorlunda.
Antal nomineringsgrupper avgörande
Här varierar det också stort från församling till församling beroende på hur många nomineringsgrupper (partier i kyrkovalet red. anm.) som ställde upp. I de flesta mindre församlingarna fanns bara en eller två nomineringsgrupper att välja mellan.
I de större församlingarna, med fler nomineringsgrupper, syns dock stora förändringar. Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan gjorde ett succéval i Jönköpings församling och ökade från drygt 29 procent till 37,66 procent av rösterna.
Samtidigt tappade Borgerligt alternativ stort i Jönköping och gick från drygt 15 procent 2013 till 10,56 procent av rösterna i årets val. Även det lokala initiativet Samling för kyrkan i Jönköpings län tappade stort – från 17 procent i valet 2013 till tio procent i årets val. Socialdemokraterna ökade något och blev näst största parti med 27,89 procent av rösterna.
Rösträkningen pågår däremot fortfarande. Det kan ännu bli mindre förändringar i siffrorna. Det är också ännu oklart vilka personer som eventuellt har kryssats in.