BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Ett av målen har varit att göra en maträtt som är mättande men på ett enkelt sätt. Just eftersom den ska in i offentlig sektor – får vi barnen att äta det här så håller de sig mätta. Det kan vara bra även för äldre. Det ska vara enkelt och så att man inte behöver komplettera, säger Sofia Wassén.
Hon arbetar på SP Sveriges tekniska forskningsinstitut. Inom Vinnovas utmaningsdrivna innovationsprogram har de tillsammans med flera samarbetspartners jobbat med ProVeg för att ta fram den nya rätten. Göteborgs stad är också involverade, liksom Chalmers, flera matföretag och kocken Dan Lexö.
Proteinet utvinns ur havre, vete och potatis – billiga råvaror som odlas här.
– Jag tror att innehållet är viktigare än priset. Den här produkten ligger lägre än en falafel i miljöpåverkan. Det är ett viktigt säljargument. Vi kan göra en bra produkt från svenska råvaror med bra näringsvärden, men till jättelåg miljöpåverkan, säger Sofia Wassén.
Saknar ännu namn
Potatisproteinerna kan man till exempel få som sidoström, ett lite snitsigare ord för att det blir en biprodukt vid tillverkning av potatismjöl. I praktiken blir den nya maten som en färs eller deg. Något namn har den inte ännu.
– Nej. Men många av de saker vi har tagit fram har vi kallat ”bitoc”, det är ett franskt ord för liten pannbiff. Mycket av det vi har gjort har vi gjort i den formen, säger Sofia Wassén.
Nu saknas det mest lite tuggmotstånd i texturen, det återstår att få fram.
Ungdomar i fokusgrupp
Att Göteborgs stad hoppas kunna förse sina måltidsenheter med en vegetarisk superprodukt för liten penning har inneburit att barn och ungdomar har fungerat som testpersoner.
– Vi har haft en fokusgrupp med ungdomar och de är väldigt verbala och tacksamma att jobba med för de tycker att det är spännande att bli involverade. De är också ganska ärliga. Vuxna är lite fina i kanten medan barn kan säga att ”det var äckligt” och ”gör så här i stället”. Man måste tänka på allt när man jobbar med dem. Och offentlig sektor har superhöga krav på sig från många håll. Jag tror att de är en viktig partner i en utvecklingsprocess för de ska kunna tillgodose de behov de har nu och som kommer att bli än större i framtiden, säger Sofia Wassén.
En måltidsvariant man funderar på är att blanda upp den nya -vegetariska färsen med kött från värphöns. Fast det är en bit kvar. Två av tre möjliga forskningsetapper är avklarade. I november skickas ansökan in för en tredje då -maten ska bli så förfinad som produkt att den kan stå färdig att börja massproducera. Där måste också ett företag ta vid. Inom ett par år skulle produkten kunna finnas färdig för stekpannan.
– Just nu är det en väldigt stor trend och hajp kring de här produkterna så därför kan jag tänka mig att företag vill ha ut produkten fort på marknaden. Det hade varit coolt om det hade varit ute 2018, men det beror på vilka resurser man får i projektet, säger Sofia Wassén.