BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Den vegetariska trenden har inte slagit igenom så starkt som man kan tro. Vi hade förväntat oss en viss minskning i förbrukningen av kött i år men så blev det inte, säger hon.
Jordbruksverkets nya siffror visar att köttförbrukningen i Sverige har nått nya rekordnivåer. Medelsvensken förbrukar nu ungefär 88 kilo kött varje år. År 1990 förbrukade vi cirka 60 kilo per person och år och 1960 var motsvarande siffra bara 50 kilo.
Kyckling ökar mest
Det är främst förbrukningen av matfågel som ökar. Den har stigit med 5,5 procent på ett år, och aldrig tidigare har vi svenskar ätit så mycket kyckling. Det är en problematisk utveckling enligt Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden.
– Kyckling marknadsförs som ett klimatsmart och hälsosamt alternativ. Det stämmer att det innebär mindre klimatpåverkan än nötkött men kycklingarna äter importerad soja och det sätter tryck på planeten, säger Anna Richert. Även hon är förvånad över att statistiken visar att vi äter allt mer kött.
– Jag hoppades att vi skulle få se en minskning i år. Vi ser diskussionen i samhället och att skolmatsalar och restauranger satsar på att servera mer vegetarisk mat, men det visar sig inte riktigt i statistiken. Det här är verkligen en varningssignal som vi måste ta på allvar.
Priser och status
En anledning till att svenskarna äter mer kött är att det har blivit billigare. När Sverige gick med i EU år 1995 sjönk köttpriserna på grund av den ökade konkurrensen. Kött och bröd blev betydligt billigare medan priserna på frukt och grönsaker ökade.
Men det är inte bara priserna som avgör vad vi väljer att äta. Kött har en mångtusenårig status eftersom det brukade vara svårt att få tag på. Sådana värderingar tar lång tid att förändra. Fortfarande äter många studenter pasta och nudlar men när de börjar arbeta och får en bättre ekonomi börjar många äta mer protein – fisk, skaldjur och charkuterier.
Strider mot kostråden
Sedan två år tillbaka rekommenderar Livsmedelsverket att man ska äta max 70 gram rött kött och charkprodukter om dagen för att minska risken för tjock- och ändtarmscancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Men enligt Anna Richert på Världsnaturfonden tar det lång tid för sådana kostråd att slå igenom. Nu vill de att regeringen ska ta fram en handlingsplan för att vi ska börja äta mindre men bättre kött. Det handlar både om folkbildning och att man tar itu med den känsliga frågan om styrmedel.
– Vi vill att köttkonsumtionen halveras och hoppas att politikerna ska börja ta frågan på allvar nu, säger Anna Richert.