– Hon är jättebra, dels har hon en förmåga att kommunicera och dels tar hon miljöengagemanget på allvar. Det har visat sig både när hon valdes till Europaparlamentet 2009 och när hon omvaldes 2015, säger Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Bakgrund som journalist
53-åriga Isabella Lövin har en bakgrund som journalist och författare och rekryterades till Miljöpartiet 2007. Hon var Europaparlamentariker 2009-2015 och arbetade då bland annat för att minska rovfisket. Men alla är inte nöjda med valberedningens förslag. Hennes efterträdare i Europarlamentet Linnéa Engström kallar Isabella Lövin en ”jättebra politiker” men hade helst sett att nuvarande språkrörskonstellation satt kvar.
– Vi har haft en jättetuff period i regeringen, det är jättestora utmaningar för vem som helst som ska vara språkrör. Som jag såg det skulle Åsa Romson och Gustav Fridolin suttit kvar och ridit ut krisen. Nu blev det inte så, säger Linnéa Engström.
När valberedningen gjorde sitt förslag offentligt på måndagen gjorde Isabella Lövin klart vart hon står i den stora stridsfrågan om Vattenfalls försäljning av den tyska brunkolsverksamheten. Liksom avgående Åsa Romson menar hon att det inte går att stoppa en affär utan att ändra ägardirektiven i riksdagen.
– För att stoppa Vattenfalls brunkolsaffärer måste vi ändra ägardirektivet. Då måste vi ha en majoritet i Sveriges riksdag, sa hon under en presskonferens på måndagen.
Det är en ståndpunkt som kritiserats för hyckleri. Regeringen kan stoppa försäljningen utan riksdagsmajoritet menar kritiker som Greenpeace och rent bolagsrättsligt finns inga hinder.
– Jag tror vi kan säga att vi varit besvikna på att regeringen inte tagit frågan om Vattenfall på större allvar. Om det faller på Åsa Romson eller inte kan jag inte svara på men vi är besvikna på regeringens agerande, säger Gunnar Lind, kampanjledare på Greenpeace.
För tidigt säga något ändras
Om något i inställningen till Vattenfall kommer att förändras med Isabella Lövin i rollen som språkrör är för tidigt att säga menar han.
– Jag kan inte bedöma det. Jag vet att kongressen väldigt tydligt sagt att de vill att språkrören säger att kolet ska stanna i marken. Nu är hon nyvald av samma grupp människor så hon borde ta det på allvar, säger Gunnar Lind.
Riksdagsledamoten Jabar Amin har gått till hårt angrepp mot beslutet att peta Romson och ersätta henne med Isabella Lövin. Han menar att valberedningens arbete varit något av en skådeprocess.
– Med facit i handen kan man säga att det bästa hade varit att låta att låta båda sitta kvar inför nästa år och då vaska fram nya namn. Nu blev det en process styrd uppifrån.
Men hade Miljöpartiet klarat det ända till nästa år?
– Jo, men nu har vi Gustav Fridolin kvar och det mesta av krishanteringen av frågorna har berott på honom. Man blir inte av med problemet. Hade man även bytt ut Gustav Fridolin hade det varit en annan sak. Logiken haltar, säger Jabar Amin.
Margit Silberstein, politisk kommentator på SVT:
”Hon har varit tyst som biståndsminister och inte varit någon profilerad minister, men hon kanske tar för sig mer nu när hon har en annan makt bakom sig.”
Tomas Ramberg, politisk kommentator på SR:
”Allmänpolitiskt är Lövin ett oprövat kort och har själv medgivit att hon saknar kunskaper om ekonomisk politik.”
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Gunilla Grahn Hinnfors, politikreporter på Göteborgsposten:
”Under krisen i MP har den gamla gröna konflikten mellan realos och fundis kommit upp till ytan igen. Isabella Lövin tillhör, tillsammans med Gustav Fridolin, tveklöst de mer pragmatiskt lagda realos.”
Ewa Stenberg, politisk kommentator på DN:
”Hon har ingen erfarenhet av inrikespolitik, men det hon kan allra bäst är just miljöpolitik.”