BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
FN-organisationen UN Women tog 2013 ett förslag till en policy som stöder vad de kallar för sexarbetares rättigheter att välja ”sexarbete” som yrke. I förslaget skiljer organisationen också mellan trafficking och annan prostitution.
"Glidande utveckling"
Nu har organisationen startat en insamling av uppgifter för att kunna införa en fullständig policy när det gäller sexhandel och prostitution. Remisstiden gick ut den sista oktober 2016 och den nya policyn väntas presenterats inom kort.
Clara Berglund som är generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, en organisation som kraftigt tagit ställning
för svenska sexköpslagen, är oroad:
– Vi ser en glidande utveckling inom UN Women och andra internationella organisationer när det gäller att stå upp för kvinnors rättigheter.
– Vi kan se det på språkbruket där man använder orden sexarbete och sexarbetare istället för prostitution och prostituerade. Samma sak har skett inom Amnesty som tidigare tog beslut att stödja de så kallade sexarbetarnas ställning och rättigheter och därigenom acceptera prostitution, säger Clara Berglund.
Många menar att lobbyarbetet som resulterat i dessa skrivningar är utfört och betalt av de stora ekonomiska intressen som ligger bakom sexhandeln och innehavarna av legala bordeller i exempelvis Tyskland.
Amnesty har utsatts för hård kritik för sina ställningstaganden, vilket Dagens ETC vid flera tillfällen rapporterat om. Och Amnesty i Sverige har förlorat flera tusen medlemmar till följd av organisationens ställnings-tagande i prostitutionsfrågan. Så sent som förra året gick organisationen mot delar av ett lagförslag som ville reglera delar av den lagliga bordellverksamheten i Tyskland. Amnesty menade att kravet på ökad reglering skulle driva prostituerade över jord, en hållning som blev skarpt kritiserad.
Hårt remissvar
UN Women Sveriges ordförande Monica Green betonar att den svenska grenen av organisationen driver en linje som tydligt tar avstånd mot prostitution.
– Vi har skrivit ett mycket hårt remissvar inför UN Womens ställningstagande där vi tar avstånd från uttrycket sexarbete och menar att en öppning mot detta styrs av patriarkatet, att det är en exploatering av kvinnan och leder till mäns våld mot kvinnor.
Kan du sitta kvar som ordförande i UN Women Sverige om man befäster sin nuvarande syn med ett likadant policydokument?
– Jag vill inte spekulera i vad som händer, men det är viktigt att driva kampen vidare inom UN Women.
UN Women i Sverige är en volontärorganisation som lever på insamlingar och att människor gratis vill ställa sina tjänster till förfogande.
Clara Berglund på Sveriges kvinnolobby:
– Jag skulle personligen aldrig kunna vara medlem i en organisation med sådana ställnings-taganden.
I mitten på mars arrangerar FN sin stora konferens CSW61, Commission on the Status of Women i New York. UN Women spelar en central roll i den jättelika konferensen för alla FN-medlemsstater. Många tror att organisationen kommer att presentera sin prostitutionspolicy i anslutning till konferensen.
Den svenska jämställdhetsministern Åsa Regnér kommer att medverka vid en rad punkter vid CSW61. Dessutom kommer Sverige tillsammans med Frankrike att anordna ett större arrangemang om prostitution och trafficking vid sidan av huvudkonferensen.
Detta arrangemang, som genomförs tillsammans med en rad fristående grupper, kommer bland annat att visa på konsekvenser av prostitutionen och hur man kan bekämpa den. Förutom Åsa Regnér medverkar också Frankrikes minister för familjer, barn och kvinnans rättigheter, Laurence Rossignol.
Clara Berglund:
– Det är mycket positivt att Sverige har skapat det här arrangemanget, speciellt eftersom vi fått signaler om att de som ger tillstånd för sidoarrangemang har givit avslag till organisationer som velat arrangera konferenser om prostitution.