BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– När kvinnorna kommer hit tar vi hand om deras telefoner och stänger av tjänster som till exempel ”platstjänster” och ”hitta min Iphone” för att ingen ska kunna spåra dem med hjälp av mobiltelefonen och sedan så stänger vi av telefonen, säger Anna Bengtsson, som är samordnare mellan boendet och Stiftelsen Bergslagsgårdar som är huvudman för boendet.
De som har flyttat in på Mejeriet har till exempel varit utsatta för hedersrelaterade hot eller våld från sina släktingar, en annan kvinna var utsatt för både fysiskt, psykiskt, sexuellt och ekonomiskt våld från sin make och i ett annat fall tvingades en kvinna att flytta hit med sina barn mot sin vilja eftersom både hon och barnen utsattes för misshandel.
– Hon ville inte lämna sin man men socialtjänsten sade att hon fick välja skyddad adress, eller så var de tvungna att omhänderta barnen, säger Anna Bengtsson.
Tryggt och trivsamt
Boendet tar alltså emot både kvinnor som är utsatta för hedersvåld och kvinnor som är utsatta för våld från en partner, men det är främst gruppen som är utsatta för hedersvåld som behöver vara på en skyddad adress.
– Vi kommer att ta emot alla som behöver hjälp, men vi behöver bli bättre på att ta hand om de som drabbas av hedersvåld. Letandet efter den som har svärtat ner familjens heder kan ske i flera länder utan att de ger upp, eftersom någon måste ta straffet för att familjens heder ska upprättas, säger Anna Bengtsson.
En kamera vaktar dörren på Mejeriet så att boende och personal alltid kan se vem som knackar på. När det är mörkt är utomhusbelysningen ständigt påslagen.
– Tryggt och trivsamt är de ledord vi arbetar efter. Förutom ett starkt skydd ska det också kännas bra att vara härinne, säger Anna-Karin Andersson, enhetschef för Mejeriet från Stiftelsen Bergslagsgårdar.
Och det gör det. Golvvärme, mjuka mattor, lekhörna och sköna soffor bidrar till trivseln på de gemensamma ytorna. Rummen en våning upp har utrymme även för barn.
Men en plats här är inte gratis. Socialtjänsten får betala 1 950 kronor per dygn för att placera någon här.
– Vi är inte ett vinstdrivande företag utan en stiftelse, och vi gör inte det här för att tjäna pengar, men vi måste ta ut en kostnad för boende och personal, säger Anna-Karin Andersson.
Redan fem kvinnor på boendet
Trots att boendet öppnade för bara en dryg månad sedan har redan nu fem kvinnor och åtta barn bott här.
– Jag har tänkt i två års tid att ett sådant här boende behövs. I vårt arbete med familjehemsplaceringar har vi fått in många yngre personer som är drabbade av hedersproblematik som har behövt placeringar. Och när vi sedan fick en samarbetspartner som hade tillgång till de här lokalerna så kunde vi öppna, säger Anna-Karin Andersson.