– Vi ser att vi behöver forma verksamheten mer utifrån barnens behov. Det är verkligen på tiden, säger Catarina Berndtsson, som är enhetschef på Stadsmissionen.
Projektet, som är ett samarbete med Linköpings stadsmission och BRIS och finansieras av Postkodlotteriet, har redan samlat på sig kunskap från det skyddade boendet med barnperspektivet som redan finns i Linköping. Psykologer på BRIS har där genom samtal med barn samlat in en del material.
– Vi har fått fram att barn vill känna sig delaktiga, att de vill känna att tillvaron är normal, de vill inte behöva ta ansvar för ledsen mamma som har varit utsatt för våld, de vill veta hur det går i deras klass och så vidare, berättar Catarina Berndtsson.
Två nya boenden
Allt detta är kunskaper som Stadsmissionen tar med sig i sina två nya skyddade boenden i Göteborgsregionen. Det första öppnar i juli och har plats för tre mammor och deras barn samt två enskilda kvinnor. Nästa öppnar i januari och är betydligt större och har plats för tolv kvinnor med barn.
Arbetet går i linje med den utredning som Regeringen tillsatte 2016 och som handlar om att barnet inte längre ska betraktas enbart som en medföljande till en vuxen våldsutsatt. Tvärtom ska barnet enligt förslaget betraktas som ett eget rättssubjekt med eget uppdrag, som ska ha rätt till samma stöd som alla andra våldsutsatta, inklusive juridiska möjligheter såsom skadestånd.
– Detta tänkande kommer att prägla hela verksamheten. Barnen ska vara delaktiga, de kommer få information om det fysiska skalskyddet runt boendet, de ska få egna aktiviteter. De ska märka att de tas på allvar och att de gör skillnad, säger Catarina.
Finansieras av Postkodlotteriet
Det projekt som pågår och finansieras av Postkodlotteriet har fokus på själva metodutveckling för verksamheterna. Verksamheten i såväl Linköping som Göteborg omfattas dock inte av de beviljade medlen från Postkodlotteriet och verksamheten kommer fortgå efter avslutat projekt mellan BRIS och Stadsmissionen.