BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi har sökt pengar från Allmänna arvsfonden, Sparbanksstiftelsen och Idrottslyftet, säger Carolina Begemann, ordförande i Föreningen Linde ridskola.
Beroende på hur mycket pengar som ridskolan får beviljade desto lättare blir det för kommunen att säga ja till bygget.
– Ridskolan har sökt 9 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden och någon miljon från Sparbanksstiftelsen. Vi har olika planer på finansiering beroende på om de får alla 10 miljoner eller hälften av de sökta medlen. Det kostar cirka 15 miljoner för ett ridhus med manege, utrymmen för personal och ett tänkt kafé, säger Roger Sixtensson.
35 år gammalt tält som ridhus
Att det behöver byggas nytt råder det inget tvivel om. När ETC Bergslagen visas runt på den anläggning som står där i dag är bristerna uppenbara.
– Till exempel har jag varit tvungen att staga upp rörkonstruktionen som håller uppe väggarna i ridhallstältet med spännband, säger Jan Edhammer från Linde ridskola.
– Jag undrar om det finns någon annan kommun i Sverige som har ett 35 år gammalt tält som ridhus? säger Carolina Begemann.
Utanför tältet möter vi Linda och Elin Gidelius från Lindesberg tillsammans med ponnyn Pippi. Mamma Linda berättar att tältet stod där redan när hon red för 25 år sedan.
– Det är otäckt på vintern med snön som samlas ovanpå tältduken och tynger ner, säger hon.
– Tältet är skruttigt. Det skulle se mycket bättre ut med ett fint ridhus, säger nioåriga dottern Elin Gidelius.
Andra brister i byggnaderna ETC Bergslagen får se är spruckna väggar i stallet, att det regnar in i klubbstugan och att det på ren svenska luktar skit från avloppet därinne.
– Det är något fel på rören, säger Jan Edhammer.
"Skulle sätta Lindesberg på kartan"
En annan omständighet är att anläggningens skick handlar om arbetsmiljön för föreningens ridlärare.
– Tältet är som en bastu på sommaren och jättekallt på vintern. Duken fladdrar när det kasar ner snö och det är verkligen tid för något nytt, säger ridläraren Mimmi Lindström.
Ridskolan vill engagera människor som bor i det närbelägna bostadsområdet Hagaberg med många nyanlända.
– Vi märker att de kommer hit och är nyfikna och helst skulle vi vilja ha verksamhet med ridning och språkträning i svenska med dem, säger Carolina Begemann.
– Över huvud taget behöver anläggningen både handikappanpassas och göra det möjligt att kunna ha tävlingar här året om, säger Jan Edhammer.
För Falab gäller det mer än bara nya utrymmen för hästarna och bättre faciliteter för ridskolan. De vill locka nya invånare till Lindesberg genom att erbjuda så kallat hästnära boende.
– Vi har fått förfrågningar på sådant boende så det verkar finnas intresse för att bo nära hästarna. Planerna är att bygga 30 lägenheter, 20 radhus och att stycka upp 10 villatomter i anslutning till stall och ridhus. Vi kommer att prioritera hästen framför bilen och erbjuda stallplats i stället för garage, säger Roger Sixtensson.
De boende kommer att dela nyttjanderätten till stallar och ridhus med ridskolan. Hela området är tänkt att kunna utnyttjas av såväl allmänheten som boende och ridskolan. Enligt ridskolans ordförande är det en chans för en kommun som vill växa.
– Vi skulle få ett helt annat inflöde av ridintresserade hit och ett hästnära boende skulle sätta Lindesberg på kartan på ett helt annat sätt än i dag, säger hon.
Fotnot: Det blir Falab som bygger för det kommunala bostadsbolaget Libo som i sin tur hyr ut till Linde ridskola. Nyttjanderätten till hästfaciliteterna ska delas mellan ridskolan, hyresgästerna och allmänheten.