Anna Lindeborg och Nora Oleskog Tryggvason har har båda skrivit akademiska uppsatser om jämlikhet och internet och länge tänkt på att försöka samla de grupper som jobbar med olika diskrimineringsfrågor lokalt. Under förra året blev också näthatet mot kvinnor i allmänhet, och feminister i synnerhet, ett nationellt diskussionsämne.
– Det här är ingen motreaktion på det, men vi vill inte hamna i en position där vi måste reagera på vad andra gör, utan göra något konstruktivt själva. Det finns så mycket potential att engagera sig på nätet, säger Nora.
De båda delar nu på en heltidstjänst fram till sommaren och en halvtid under sommaren. Projektet ska leda till en sajt och finansieras av Västra Götalandsregionens rättighetskommitté. Pengarna räcker också till programmeringen av en webbplattform som sköts av två webbutvecklare.
Forum för att utbyta erfarenheter
Projektet heter Agenda: Jämlikhet, och en av grundbultarna blir ett kalendarium samt en lista över vilka organisationer som finns i Göteborgsområdet och vad de gör.
– Vi ser det inte som ett försök att skapa enad front över en jämlikhetsrörelse utan för att visa att det finns en massa alternativ, säger Nora.
Förhoppningen är att den som till exempel är nyinflyttad på ett lättare sätt ska kunna få veta hur man kan engagera sig.
– Vi hoppas också att det kan bli ett forum där grupper också kan utbyta erfarenheter och se hur andra jobbar, säger Anna.
Båda är engagerade i kulturföreningen Ladyfest, och då deras årliga 8 marsfest anordnas på Världskulturmuseet ska en första version av sidan presenteras.
”Vi försöker öppna för diskussion”
Ett femtiotal organisationer har bjudits in till informationsmöten och ett antal har redan hunnit tacka ja till att medverka i projektet. Partipolitiska organisationer har lämnats utanför, men det rör sig om ett brett spann. Bland annat har akademiska institutioner, antirasisiska grupper, organisationer för funktionsvariationer, kvinnojourer och feministiska körer kontaktats.
Vart drar ni gränsen för vilka som får vara med?
– Vi försöker vara öppensinniga och öppna för diskussion. Det är bredden vi vill åt så vi utgår från diskrimineringslagen och alla organisationer som jobbar kring jämlikhetsfrågor, säger Anna.
Hanna Strömbom