För några veckor sedan sjösatte Linda Holmgren en tävling för att hitta ett nytt ord för våldtäkt. Efter att runt 60 förslag kommit in har hon nu tillsammans med en jury av reklammakare valt ut ordet samtyckesbrott.
Själv menar hon att det breddar vad en våldtäkt kan vara.
– Många tänker på överfallsvåldtäkter när de hör ordet våldtäkt, men sådana våldtäkter är väldigt ovanliga. Våldtäkt är mycket mer än så. Ofta handlar det inte ens om fysiskt våld. I ordet samtyckesbrott ryms även gråzonerna, säger hon.
Linda Holmgren har själv utsatts för våldtäkt. Det är hennes egen historia som gör att hon vill byta ut ordet.
– Jag blev våldtagen under groteska former av en person som jag trodde var min vän. Han drogade ner mig, tog hem en annan kille till mig, och jag vaknade upp när de hade sex med mig. När jag sa att han hade våldtagit mig slog han ifrån sig och menade ”hur kan du kalla mig våldtäktsman”. Gärningsmän tar inte alltid in att deras handling är just en våldtäkt och försvarar sig med att de inte använde våld, säger hon.
"Gynnar förövaren mer än offret"
Men när Linda Holmgrens nya ord lanserades idag möttes det snart av kritik.
På Twitter har många reagerat och Hanna Fridén skriver på Nöjesguiden att ordet förminskar vad offret har varit med om, att det är viktigt med ett ord som ”faktiskt innehar den vikt och allvar som den här typen av situation innebär”. Hon skriver också att: ”Eller lyssna på det här: 'jag är dömd för våldtäkt', kontra 'jag är dömd för samtyckesbrott'. Vem tror ni att detta gynnar mest? Är det verkligen offret som gynnas av att ett begrepp vi ser på med allvar undermineras, eller kanske den som begått brottet och får en beskrivning som är mycket lättare för allmänheten att acceptera?”
Även Natashja Blomberg, mer känd som bloggaren Lady Dahmer, menar att ordet samtyckesbrott signalerar att brottet inte är så allvarligt. På Metro skriver hon: ”Det är enklare att intala sig själv att man inte gjort nåt fel och att hon ljuger eftersom att man inte använde våld och hon faktiskt följt med hem. Faktum är även att de flesta killar som våldtar avskyr våldtäktsmän och tycker att det är fel att våldta. De har bara lite svårt att fatta att det de precis gjort kvalificerar sig som just detta och det löser vi inte genom att hitta på ett nytt ord som ytterligare förminskar just detta.”
Förvånad över reaktionerna
För Linda Holmblad kom reaktionerna som en överraskning.
– Jag är jätteförvånad över att folk tolkar det som att man tar lättare på brottet om det heter samtyckesbrott. Syftet är ju att människor ska förstå att våldtäkt handlar om mer än rent våld.
Så vad blir bättre av att ändra ordet till samtyckesbrott?
– Gråskalan mellan vad som är rätt och fel försvinner. Att göra något mot någon annans vilja är alltid fel, det är det jag vill visa på.
Det kanske vore bättre med en kampanj som fokuserar på vad våldtäkt är då, att det är mer än att med våld tvinga till sig sex?
– Det hade absolut varit bra med en sådan kampanj, alla vägar som kan leda till förändring är bra. Men jag är en ensam person med nästan inga resurser som har startat eget för att jobba på heltid med denna viktiga frågan. Jag ville hitta ett enkelt sätt att lyfta frågan som inte kostar massa pengar. Även om många har varit arga idag är jag i alla fall glad att ordet har lett till diskussion. Det har det ju uppenbarligen gjort.