När Dagens ETC besökte ön i januari förra året syntes skyltar med texten ”privat brygga”. Men när kommunen inspekterade ön upptäckte en medföljande ekolog att markägaren placerat ut flera foderautomater för att föda inplanterade mufflonfår och dovhjortar. Enligt ekologen leder kombinationen av nedhuggen skog och utdikade marker till att djurens avföring rinner rakt ut i havet.
Haninge kommun vet inte exakt hur många utplanterade djur som finns på ön och kan inte heller säga hur mycket spillning som rinner ut i Östersjön.
– Ekologen har konstaterat att det sker näringsläckage men vi har ingen information om hur stora mängder det rör sig om, säger bygglovshef Rebecca Briving.
Måste plöja upp gräsmattor
Äldre satellitbilder visar att ön tidigare täcktes av en barrskog med inslag av enstaka lövträd. Men gamla granar och andra trädarter som tall och al har huggits ner i stor skala.
”Tidigare trädtäckt yta av tallskog består idag av en bred grusstig, gräsmatta och några kvarlämnade tallar”, skriver ekologen i en rapport och konstaterar att ”betydande naturvärden har försvunnit”.
Enligt miljöbalken är det inte tillåtet att i strandskyddat område ”väsentligt förändra livsvillkoren för djur- eller växtarter". Inplanteringen av djur, utfodring, utdikning av gräsmattor och skogsskövlingen har gjorts i en sådan stor skala att det bryter mot strandskyddet, anser ekologen.
Kommunen står bakom den bedömningen och meddelar att markägaren sannolikt inte får dispens i efterhand.
– Men det är vår första bedömning. Nu är det upp till markägaren att lämna in en ansökan om dispens som vi ska handlägga och sedan avgörs frågan i nämnden.
Ekologen föreslår att markägaren ska "återställa skogsmiljön". Det innebär att de stora gräsmattorna måste plöjas upp och ersättas med återplanterad skog och lingonris. Men Haninge kommun har ännu inte beslutat om några straffåtgärder, säger bygglovshef Rebecca Briving.
– Det är för tidigt att svara på.
Kommer markägaren få betala böter?
– Det beror på var vi landar i bedömningen av de ansökningar som kommer in. Men är det så att vi kommer fram till att markägaren olovligen utfört åtgärder kan vi kärva in en avgift. Hur stora belopp det kan röra sig om är för tidigt att säga.
Åklagare genomför utredning
Enligt ekologens bedömning har markägarens skövling av Kvarnön brutit mot miljöbalken. Men de misstänkta miljöbrotten utreds just nu av en åklagare som ännu inte väckt åtal. Eftersom djuren har planterats ut utan tillstånd kan markägaren dessutom ha gjort sig skyldig till jaktbrott, vilket har polisanmälts av Haninge kommun.
Enligt tidningen Skärgården har fastighetsägarens advokater i ett spetsigt formulerat svar meddelat att Jan Bengtsson ifrågasätter miljökonsultens både ”saklighet” och ”korrekthet”. Jan Bengtsson anser inte att han begått några miljöbrott och hävdar att han kommer söka dispens från strandskyddet.
Dagens ETC har sökt Jan Bengtsson.