– Det finns en folklig ilska mot läckaget från svensk välfärd, sa han och tog upp Carema-skandalen och skolkoncernen JB:s konkurs.
Förslaget innebär som väntat ett tak för vinsten som får göras i förhållande till det kapital som investerats i fasta tillgångar, det så kallade operativa kapitalet. Kritik har funnits mot att små företag inte har så stora investeringar av den typen, därför lägger man nu till ett ”golv” för hur mycket vinst som ska kunna göras för att skydda mindre verksamheter.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Jonas Sjöstedt var påtagligt nöjd med överenskommelsen och tackade regeringen för ett bra samarbete, trots att de privata vårdföretagen inte omfattas av det nya förslaget.
– Jag hade gärna sett att vården var med idag. Men regeringen ville titta på om vi ska ha en delvis annan modell för vården, där man uppnår samma syften men med andra verktyg. Det pågår en utredning och det kommer förslag på det området också, säger Jonas Sjöstedt.
Kritiken mot förslaget var som väntat hård från borgerligt håll. Om Alliansen och SD, som man lovat, röstar ner förslaget i riksdagen så vill Jonas Sjöstedt återigen göra frågan till en valfråga.
Ni drev frågan hårt i förra valet, varför skulle det går bättre den här gången?
– Jag tycker att vi vann folkopinionen och debatten förra gången, vilket är grunden för att de här förslagen tas fram. Nu vet vi ju exakt hur det kommer att se ut, att inget företag kommer att behöva stänga. Och varje val är ju nytt, säger Jonas Sjöstedt.
Att skolor och omsorgsföretag skulle behöva stänga menar Sjöstedt är skrämselpropaganda från högern. Inget företag behöver enligt honom stänga för att uppfylla kraven.
– Det företagen som gör mycket vinst måste fundera på är vilka lärare de ska anställa, hur ska de göra skolmaten bättre, eller om de ska ha mindre klasser. Det är den typen av utmaningar de får ta tag i när pengarna nu faktiskt ska gå till eleverna, och det tycker jag är bra, sa Jonas Sjöstedt
Regeringens förslag:
Företag som tar emot offentlig finansiering kommer att behöva ansöka om tillstånd som är kopplade till en rad krav.
Ett av kraven är ett tak för vinsten på 7 procent av det operativa kapitalet plus statslåneränta.
Inga överföringar utöver vinsten får göras.
Företaget får inte lämna över verksamheten till en aktör som inte har tillstånd, och en revisor måste granska bokföringen.
Ett golv på ca 45 000 kronor införs (ett prisbasbelopp), små företag kommer alltid att tillåtas att göra så mycket vinst
Idéburna aktörer undantas. Vården omfattas inte av reglerna.