BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag tror att det kommer att öka, inte bara för att vi finns, utan för att frågan om surrogatmödraskap blir mer och mer belyst i samhället, och många som inte kan få barn på egen hand ser att den här möjligheten finns, säger han.
Den utvecklingen går stick i stäv med det förslag om surrogatmödraskap som utredaren Eva Wendel Rosberg lämnade till regeringen i februari förra året. Hennes utredning kom fram till att surrogatmödraskap bör förbjudas i Sverige och att Sverige också bör arbeta för att motverka att svenskar skaffar barn via surrogatmödrar i andra länder. Motiveringen var att det inte går att garantera att kvinnor inte utnyttjas och skadas i processen. Eva Wendel Rosberg säger att hon tycker att utvecklingen som sker nu är tråkig.
– I takt med att många länder stoppar surrogatmödraskap söker man sig till nya länder. Jag tror att det många gånger är utsatta kvinnor som har ekonomiska behov eller är mer eller mindre tvingade till detta, säger hon.
Ministern vill inte kommentera
Dagens ETC har sökt Helené Fritzon (S), som är ansvarig minister, för en kommentar kring hur regeringen jobbar för att motverka surrogatmödraskap, men hon hälsar via sin pressekreterare att en lagrådsremiss planeras till början av nästa år och att hon därför inte vill kommentera saken.
Eva Wendel Rosberg tittade även på möjligheten att förbjuda surrogatarrangemang som skett i andra länder men kom fram till att det inte vore möjligt.
– Vi såg inga möjligheter att förbjuda personer från Sverige att åka till andra länder där det är tillåtet och göra detta, säger hon.
Men det håller inte Olga Persson, generalsekreterare på Unizon, med om.
– Det är givetvis möjligt att lagstifta. Sedan finns aspekten vad man ska göra om människor bryter mot lagen. Men den diskussionen har vi ju kring all lagstiftning. Det är en dålig ursäkt för att inte förbjuda förmedlare som aktivt verkar i Sverige för att skicka köpare utomlands, säger hon.
Hon tycker inte att regeringen gjort tillräckligt för att motverka surrogatmödraskap i utlandet.
– Man har inte gjort någonting. Man skulle kunna ha kampanjer och information till alla svenska ambassader om hur de ska agera när de upptäcker att det håller på att ske, säger hon.
”Demokratisk rätt”
Tammuz, eller Nordic Surrogacy som bolaget ibland kallar sig på den nordiska marknaden, startade för snart ett år sedan, och Eduardo Afonso säger att de så vitt han vet är ensamma på den svenska marknaden.
Han tycker att de som vill förbjuda surrogatmödraskap har fel.
– Vår inställning är för det första att de här kvinnorna lever i demokratiska samhällen och har rätt att utnyttja sin demokratiska rätt. För det andra finns det så vitt jag vet ingen kvinna som ställt upp om hon inte själv velat. Det säkerställs genom förberedande samtal med psykologer, säger han.
Han säger att det funnits många fördomar om surrogatmödraskap, men att han tycker att opinionen börjat vända den senaste tiden.
”Framställs som handelsvara”
Också Olga Persson tycker att bilden av surrogatmödraskap har börjat förändras, men ur hennes perspektiv är det inte positivt. Hon tycker att media har ett stort ansvar. I texter om både kändisars och vanliga människors surrogaterfarenheter ligger fokus ofta på längtan efter barn, och saken framställs som något helt okomplicerat.
– Jag tror att det påverkar debatten enormt på ett sätt som jag tror är farligt, det blir en ganska snabb normalisering. Att det handlar om att genomgå en graviditet är något som sopas under mattan och blir väldigt otydligt i den här diskussionen. Surrogatmamman framställs som någon typ av handelsvara, och det är ju oerhört olyckligt utifrån att det här inte är tillåtet i Sverige, av en massa viktiga anledningar, säger hon.