På bordet ligger flera olika ritningar i fyrfärg. Det kommunala bolaget Västerporten i Örebro försöker att hitta en gemensam samlingslokal till de 72 föreningar som finns i Vivalla.
– Det är en av de viktigaste frågorna i Vivalla just nu. Önskemålen har funnits jättelänge. Problemet är ekonomin, säger Michael Blixt, förvaltningschef på Västerporten.
Men nu ser det ut som att det finns en ovanlig lösning i sikte. Det finns långt gångna planer att starta ett nytt Folkets hus i Vivalla.
Har kallat till möte
– Människor här är kreativa. Det behövs en plats där musik och teater kan få utvecklas. Och en plats för traditionella fester och samlingar. På onsdag kommer vi att ha ett stort möte i Vivalla där vi berättar vad vi vill göra, säger Martin Mestanza som är med i den arbetsgrupp som vill skapa ett Folkets hus i Vivalla.
Med hjälp av folkrörelsen Folkets hus och parker och det kommunala bolaget Västerporten har de undersökt möjligheterna att bygga om lokalerna i anslutning till Kulturarenan i Vivallaskolan. Så att det skulle kunna användas som ett Folkets hus.
– Jag tycker att det här är värt att satsa på. Nu gäller det bara att politikerna ska se det här behovet också, så att vi kan få en finansiering, säger Michael Blixt på Västerporten.
Mängder av Folkets hus byggdes upp snabbt under 1900-talets första hälft. Här i länet fanns det som mest 58 stycken. Det var arbetarrörelsens behov av gemensamma samlingslokaler som drev utvecklingen framåt. Bio, dans och andra nöjen blev snabbt en del av utbudet. Men så hände något. Många av husen fick sämre ekonomi, folkrörelser flyttade till egna lokaler och nöjesutbudet minskade på många håll. I Örebro län försvann över hälften av husen och under de senaste 28 åren har inget nytt hus kommit till.
”Finns ett behov av att växa”
– Visst är det är en minskning om man tittar långt tillbaka i tiden, men nu ser vi att det finns ett behov av att växa igen, säger Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker i Sverige.
Och växa vill man göra i helt nya områden. I stadsdelar i stora och mellanstora städer där det finns ett demokratiskt underskott. Platser där det finns sociala och ekonomiska problem, där medborgarna inte känner att de kan vara med och påverka i sitt område. Men där det samtidigt finns många livskraftiga föreningar utan lokaler.
– Vi vill understödja de röster som under en länge tid har skrikigt efter egna lokaler. Vårt mål är att det ska finnas nya Folkets hus i sådana områden så fort som möjligt, för det här är områden som behöver det, säger Calle Nathanson.
Satsar på folketshusföreningar
Folkets Hus och parker gör just nu en kartläggning där man tittar på utsatta förortsmiljöer i 20 svenska städer. Kartläggningen ska bli klar före årsskiftet, men redan nu är målet att minst fem svenska städer ska ha en ny folketshusförening 2015.
– Arbetet har kommit längst i Husby, men även i Vivalla känns det som att det finns goda förutsättningar för att det här kan bli av, säger Calle Nathanson.