Polisen inrättar ett nationellt center för att bli bättre på att lösa våldsbrott kopplade till kriminella gäng. Men satsningen kommer fem år för sent, säger Johan Hasselmark som blir ansvarig för enheten.
Mer resurser hjälper inte, utan polisen måste bli effektivare och bättre på att utnyttja de resurser man har. Det konstaterade polisforskarna Mats Alvesson och Stefan Holgersson redan för fyra år sedan apropå det gängrelaterade skjutvapenvåldet, som idag nått nya toppnivåer.
I den andan inrättas nu av polisens Nationella operativa avdelning, Noa, ett nationellt kunskapscenter som ska arbeta med att utveckla arbetet med grova våldsbrott i gängmiljö.
”Dessutom ska ett nytt metodstöd tas fram för att utreda sådana brott. Åtgärderna ska stärka polisens effektivitet och öka uppklarningen”, skriver Polismyndigheten i sitt pressmeddelande.
Johan Hasselmark är chef för Brottsbekämpningsgruppen på Noa som är ansvarig för satsningen.
– Det är klart att det finns en frustration över den låga uppklarningsprocenten i de här gängrelaterade brottsmålen. Vi vill ju bli bättre på att utreda de här brotten, säger han.
Han poängterar att centret hade behövt vara på plats redan för kanske fem år sedan.
– Redan då ville vi ha det här, men jag försöker fokusera på det positiva i att vi är igång nu. För väldigt mycket av det som görs av polisen i de här ärendena är jättebra, men så länge vi gör det i stuprör, alltså varje lokalpoliskontor för sig och inte tillsammans, så får det inte den effekt vi vill ha nationellt, säger Johan Hasselmark.
Coacha och stötta
Konkret ska centret samla alla frågor som är kopplade till den gängrelaterade brottsligheten på ett och samma ställe.
– Vi ska vara en hub som kan kanalisera information och lärdomar till de lokala stationerna. Det är ju utifrån de goda exemplen som i Rinkeby till exempel, där man har fått ned skjutningarna ordentligt den senaste tiden, som vi lär oss av varandra.
Så de lokala polisområdena behöver inte vara oroliga för att ni som central enhet nu ska komma in och ta över?
– Absolut inte skulle jag säga, tvärtom. Vi ska inte ändra på nånting som fungerar bra. Men ute i landet har vi allt ifrån poliser som känner oro inför att de ska styras mer nationellt, till dem som vill att vi ska göra mer och gå in och peka med hela handen. Tanken med centret är att vi ska kunna vara en coachande och stödjande funktion.
Tidöavtalet har kritiserats av såväl lokala polischefer som Polisförbundet för att det lägger tungt fokus på repressiva åtgärder och hårdare tag, men saknar förebyggande och sociala insatser. Vad är din åsikt i den frågan?
– Det finns inget enkelt svar på den frågan. Nu är det den regeringen som har röstats fram av svenska folket och det är de som går fram med de här förslagen. Vi på polisen måste hantera det uppdrag vi får oss tilldelat. Jag vill inte gå in i detalj på Tidöavtalet, utan vi får se lite var det landar.
Vad tycker du om att införa visitationszoner?
– Man behöver alltid titta på för- och nackdelar. Men man kan väl ifrågasätta om det är det här vi tror på. Är det här som är lösningen i Sverige för att komma tillrätta med gängen, eller är det någonting annat?