När utredningen om en ny abortlag presenterades för ett par veckor var det möjligheten att utföra hela aborten hemma som väckte mest uppmärksamhet. Detta står alla riksdagspartier bakom. Men nu har en strid blossat upp om en annan förändring.
Det är kvinnor som föder barn.
Ordet ”kvinna” föreslås strykas från lagtexten och ersättas med ”den som blir gravid”. Syftet är att inkludera transpersoner och icke-binära vars juridiska kön är man. Men det gillas inte av Tidöpartierna.
– Det är ett faktum att det är kvinnor som blir gravida och det är kvinnor som föder barn. säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare.
Också övriga Tidöpartier motsätter sig att ordet kvinna försvinner ur lagtexten. Liberalernas jämställdhetspolitiska talesperson Camilla Mårtensson understryker däremot att hon också vill att juridiska män inkluderas i texten.
– Kvinnors förutsättningar och rättigheter möter globalt motstånd. Vi Liberaler säger att det går att synliggöra både kvinnor och den grupp som man velat inkludera, säger hon.
”Viktigast är jämlik vård”
Signe Krantz, ordförande för Transammans, förbundet för transpersoner och närstående, välkomnade lagförslaget men kan godta skrivning där både kvinnor och andra som blir gravida ingår.
– Det viktiga för oss är att transmän och icke-binära har tillgång till god och jämlik vård, säger hon.
Den oro som finns bland transmän och icke-binära att inte bemötas korrekt i vården är inte ogrundad, anser Signe Krantz. Så sent som 2017 fanns journalsystem som gjorde det omöjligt för den med manligt personnummer att registreras som gravid.
Både L och SD betonar att det man ska förhandla om är utformningen, men Signe Krantz att diskussionen leder till att hela förslaget är i fara.
– SD försöker använda minsta lilla sak för att motarbeta transpersoners rättigheter, kvinnors rättigheter och alla hbtq-personers rättigheter, säger Signe Krantz.
Påminner om USA
Hon ser inte SD som inte pålitliga i abortfrågan, även om partiet sedan 2019 står bakom nuvarande lagstiftning. I EU-parlamentet har partiet flera gånger röstat mot stärkt aborträtt. När det gäller transpersoner anser Signe Krantz att SD har en direkt fientlig inställning. 2012 var paritet ensamma om att rösta nej till att ta bort tvångssterilisering vid könskorrigerande behandling.
Signe Krantz ser allvarligt på att den här diskussionen uppstår samtidigt som den nya amerikanska administrationen på inskränker transpersoners rättigheter, exempelvis genom att endast det kön som registrerades vid födseln ska stå i ID-handlingar.
– SD:s slutmål är det samma som i USA, att det blir omöjligt att leva öppet som transperson, säger Signe Krantz.
”Vården arbetar etiskt”
Linda Lindberg vänder sig bestämt mot Signe Krantz beskrivning. Lagförslaget i sin helhet har SD ingenting emot. Synpunkterna på ordvalet handlar inte om att ifrågasätta någons rättigheter.
– Det är kvinnor som blir gravida och det är kvinnor som föder barn. Vi har stöd från Sveriges kvinnoorganisationer som också tycker att språkbruket i lagförslaget är problematiskt.
Tillgängligheten till vård står inte och faller med hur lagtexten är formulerad, enligt Linda Lindberg.
– Jag är helt övertygad om att vården arbetar med det här på ett etiskt och bra sätt.