VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
På plats finns stora delar av den nationella ledningen. Partiledaren Ilan Sadé, tidigare ordförande för Centerpartiets högskoleförbund, sitter inträngd mellan några Jönköpingsbor och dricker öl. Utöver partiledningen finns här människor från både Jönköping och kringkommunerna. Några har varit aktiva i politiken tidigare men i andra partier. Andra är helt nya och har lockats hit av partiets kampanjer i framför allt sociala medier. ETC Jönköping är den enda representanten från media som är på plats.
Bildat lokala distrikt
Flera av dem som har kommit till pub-kvällen är här framför allt för att få en bild av vad partiet står för. Partiet har redan bildat lokala distrikt i några regioner runt om i landet. Men i Jönköping har de än så länge bara ett 20-tal medlemmar och flera av dem som är på plats är nyfikna för att lära sig mer – för att sedan eventuellt ställa upp för partiet i valet nästa år.
Svar på Decemberöverenskommelsen
Medborgerlig samling bildades 2014, då under namnet Borgerlig framtid. De växte fram i skuggan av Decemberöverenskommelsen då en stor del av borgerligheten reagerade mot sina egna partier – och tyckte att Alliansen borde ha tagit makten med stöd av SD. Efter personstrider internt i partiet bytte de 2016 namn till Medborgerlig samling och fick samtidigt en helt ny partiledning.
Partiet ska inte blandas ihop med sin namne som var ett borgerligt parti på 1960-talet. Partiledningen understryker att det tidigare partiet inte var något som diskuterades i samband med namnbytet. Samtidigt finns det likheter. Båda bildades i Lund. 1960-talets Medborglig samling bestod till stor del av tidigare medlemmar i flera av de andra borgerliga partierna – precis som fallet är med det nybildade partiet i dag. Men där 60-talsupplagan handlade om att ena borgerligheten likt det Fredrik Reinfeldt skulle komma att göra med Alliansen långt senare – så handlar 2000-talets Medborgerlig samling snarare om att skjuta borgerligheten framför sig och driva fram frågor som de tycker kommer bort i den dagliga politiken.
Partiet beskriver sig själva som liberalkonservativa. Men utöver att de är tydligt borgerliga så är det svårt att placera dem på någon exakt position på höger/vänsterskalan. De står för en väldigt restriktiv migrationspolitik men har inte samma politiska arv som Sverigedemokraterna. De står för kraftigt sänkta skatter men har också en tydlig miljöpolitik med den tidigare miljöpartisten Josefine Utas som en aktiv medlem i partistyrelsen.
De står för en skolpolitik som till viss del liknar Liberalernas – även om det nya partiet förespråkar en mer drastisk förändring med uppdelning i teoretiska och praktiska klasser redan i årskurs 7. De vill minska statsapparatens makt, likt klassisk Centerpartipolitik, men förslagen om hur statsapparaten ska fungera liknar snarare en amerikansk lösning där riksdagsmännen även har en mer granskande roll gentemot staten och myndigheter.
– Vi har ett stort engagemang för demokratisk förnyelse som jag har svårt att sätta in på en höger/vänsterskala. Vi vill minska riksdagens storlek och dessutom få ett starkare band mellan de folkvalda och väljarna genom att minska valkretsarna. Och vi vill ha mer personligt ansvar i förvaltningen och ledningen av landet, säger Ilan Sadé.
Bland förslagen finns bland annat att utreda möjligheten för att införa en folkvald borgmästare i kommunerna – det samtidigt som kommunfullmäktiges makt minskas. På det viset hoppas de få en tydligare demokrati där borgmästaren delvis har en större makt än dagens kommunalråd – men då också ett större personligt ansvar för besluten som tas.
När Ilan Sadé själv lämnade Centerpartiet för några år sedan var det efter att han hade gått ut öppet och kritiserat bland annat partiets migrationspolitik. Sedan dess har han bland annat jobbat med ”Nyheter i dag” med chefredaktören Chang Frick. Sedan i somras äger han nyhetssajten genom sitt bolag Publicism NITEK AB.
Klassas som högerextrem media
”Nyheter i dag” har av Expo klassificerats som en del av ”högerpopulistiska och högerextrema alternativmedia”. Expressen har tidigare avslöjat sajtens kopplingar till Sverigedemokraterna. Det var, enligt Expressen, SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth som ursprungligen registrerade domänen. Och Chang Frick är även tidigare medlem i just SD. Men nyhetssajten har en bredare rapportering än andra tidningar i den kategorin. Och även Expo konstaterade i samband med klassificeringen att just ”Nyheter i dag” var den mest svårdefinierade av sajterna.
I ett reportage i Sydsvenskan tidigare i år pekades Medborgerlig samling ut som ett populistiskt parti. Men samtidigt framstår partiet närmast som motsatsen. Flera av partiets frågor, med kraftigt sänkt skatt och minskad invandring, skulle platsa i manifesten hos populistiska partier i både Norden och övriga Europa. Men hittills har partiet kategoriskt inte gått ut med den förenklande retorik som populistiska partier brukar föra. I stället framställer de sig som närmast antipopulister. De vill bort från politikens enkla lösningar. De vill vara det nytänkande och intellektuella alternativet. I en krönika på Expressens ledarsida konstaterade Susanna Birgersson att partiet lider brist på just en enklare profilfråga.
”Nu är det snarast som om ledarskribenterna i Svenska Högerpressens förening sammanträtt och spontant formulerat ett manifest av fromma förhoppningar”, skriver hon.
Partiet är öppna med att de i första hand siktar på riksdagsvalet. De hoppas få en Macron-effekt där de kan glida in som det nya självklara valet för alla som tröttnat på de enkla politiska utspelen i valrörelsen. Men vilka frågor de lyfter lokalt i Jönköping är däremot oklart.
– Kommer vi in i kommunfullmäktige så kommer vi ha några viktiga principer och en av dem är så klart sakkunskap, seriositet och lyhördhet för att hitta lösningar. Men också att kalla en spade för en spade och en katt för en katt. Sedan kommer förstås Jönköpingsborna som ställer upp i valet få formulera sitt program utifrån de sakfrågor som rör Jönköping, säger Ilan Sadé.
Vill se sänkta skatter generellt
En av de drivande inom Medborglig samling i Jönköping är Arvid Haag från Bankeryd. Han väntas vara en del av distriktsstyrelsen efter mötet på söndag. Men innan partiet har haft sin första distriktsstämma i vår kan inte heller han gå tydligare in på vilka frågor partiet kommer att lyfta lokalt.
– Det som är väldigt aktuellt nu är arenafrågan. Där tycker vi, som vissa andra partier, att det inte är rimligt att lägga så mycket resurser på det. Sedan är vi naturligtvis i grunden ett parti som gärna vill se sänkta skatter generellt på arbete men det går det naturligtvis inte att reglera hur mycket som helst på en kommunal nivå, säger han.
Bland politikerna i de övriga partierna i Jönköping så är de få som ännu känner till Medborglig samling. När vi frågar de ledande lokala partiföreträdarna så är det bara Ann-Marie Nilsson (C) som direkt vet vilket parti vi syftar på. Det är framför allt för att Ilan Sadé har varit centerpartist och hon minns diskussionerna då han slutade i partiet.
– Det handlar om ett misstroende mot politiken och är lite populistiskt. Det är min bild av dem i alla fall. Och jag delar inte deras uppfattning, säger hon.
”Får svårt att bryta sig in”
Peter Jutterström (M) känner inte till partiet sedan tidigare. Men han tror spontant att partiet kommer att få det svårt att lyckas i Jönköping
– Jag tror att det kommer bli väldigt svårt att över huvud taget bryta sig in, säger han och får medhåll från Andreas Sturesson (KD).
– Jag delar Peters uppfattning. Men det är omöjligt att säga säkert när man inte vet vem som kommer leda det och vad de tycker, säger han.
Ett annat nystartat parti i Jönköping har däremot indirekt redan suttit i förhandlingar med Medborgerlig samling. Efter att Ola Helt, Carin Berggren, AnneMarie Grennhag och Anders Jörgensson hade lämnat Moderaterna i somras hade de, enligt företrädare för Medborgerlig samling, redan i juni två möten med det nya partiet. Ambitionen var då att de skulle gå in som partiets lokala röster i Jönköping. Men av oklar anledning valde de i stället att satsa på sitt eget parti Demokraterna.
På söndag väljer Medborgerlig samling sin interimsstyrelse för Jönköpingsdistriktet. De kommer sedan att arbeta fram till det formella bildandet av distriktet i samband med den första årsstämman i vår. Exakt vilka val de ställer upp i kommer framför allt att avgöras av hur många medlemmar de lyckas engagera till partilistorna. Arvid Haag är övertygad om att de kommer att ställa upp i riksdagsvalet och regionvalet. Som det ser ut nu tror han också de kommer att ha en egen lista till kommunvalet i Jönköping. Om de får ihop tillräckligt många namn för att ställa upp även i kringkommunerna är än så länge oklart.