Den styrande minoriteten ville dock genomföra en fördjupande analys av vilka kostnader som kan tänkas uppkomma i samband med införandet. Ett obstruerande av ett demokratisk beslut, menar Jonas Ransgård (M).
– Det är ständiga försök att förhala och motverka valfrihet för de med funktionsnedsättning. Vi hoppas att Socialdemokraterna snart ska inse att vi jobbar med valfrihet nu och att de ska få det att bli så bra som möjligt, säger Jonas Ransgård.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Försena införandet”
David Lega (KD) är irriterad över de röd-grön-rosas agerande.
– Det är provocerande att man inte accepterar de beslut som vi har fattat.
David Lega menar vidare att det som den styrande minoriteten ville få igenom redan görs.
– Det ingår i stadsledningskontorets vanliga arbete. Att kräva en särskild utredning handlar bara om att försena införandet, säger han.
I dagsläget är den dagliga verksamheten en del av den offentliga upphandlingen. Kommunstyrelsen ordförande Ann-Sofie Hermansson tycker det varit ett bra sätt att öppna för fler aktörer. Hon är kritisk till att Alliansen nu röstat igenom LOV.
– Vi tycker det riskerar att bli både dyrt och att det leder till att brukarna inte får den kontinuitet de är beroende av.
”Ekonomiskt risktagande”
Problemet för kommunen är att de privata företag som inte får tillräckligt med brukare går i konkurs, vilket kommunen måste vara förberedd på. Därför måste en viss överkapacitet finnas, menar Ann-Sofie Hermansson.
– Det ger ett ekonomiskt risktagande som vi är lite rädda för och som måste behandlas löpande under mandatperioden. Därför ville vi har en fördjupad kalkyl, säger hon.
Frihet för företag
Daniel Bernmar, kommunalråd för V, menar att reformen enbart ökar friheten för företagen, inte för brukarna.
– Min kollega i Stockholm sa att de fått ”rena vilda västern” när de infört LOV där. Det är dels en ekonomisk fråga, dels en fråga om att ge bra villkor till de brukande.
Han menar att Alliansen vill införa LOV snabbt för att privata vårdgivare lobbar om det.
– De har inget intresse av att det ska gå så bra som möjligt. De har Almega och andra stora företagsintressen som trycker på. De vill inte att vi ska fokusera på kvalitet eller brukarnas intresse, säger Daniel Bernmar.