Sandra Rubin Ivanovic (MP) är ansvarig för psykiatrin i Region Stockholm. Enligt henne är det stora förändringar på gång.
Bild: Zanna Nordqvist
Dagens ETC
Personal och patienter har det senaste året svävat i ovisshet kring vad som händer med Region Stockholms förändringar inom psykiatrin. Nu har dock ett nytt avtal för PTSD-vård kommit på plats och ansvariga politikern Sandra Rubin Ivanovic (MP) ser ljust på framtiden.
I Region Stockholm, som styrs av S, C och MP med stöd av V, sker nu stora förändringar inom vården. I stället för att förlänga upphandlingar som lagts på entreprenad flyttas vården till egen regi eller upphandlas på nya sätt. Detta sker inte minst inom psykiatrin, som Sandra Rubin Ivanovic (MP) ansvarar för.
– Det händer verkligen jättemycket. Ätstörningsvården görs om från grunden, vi är inne i en stor reform kring våra vuxenpsykiatriavtal som vi samlar på ett annat sätt. Mer fokus ska hamna på patienten, säger hon när vi träffas på hennes kontor i Landstingshuset i Stockholm.
Dagens ETC har det senaste året följt utvecklingen av psykiatrin i Region Stockholm, och mer specifikt vården för patienter med migrationsbakgrund och posttraumatiskt stresssyndrom, PTSD. Patientgruppen ifråga är oerhört skör, suicidrisken är hög och många behöver en stabil kontakt inom vården. Vårdpersonal, brukarorganisationer och oppositionella politiker har efterfrågat tydligare information och en konsekvensanalys kring vad de stora politiska förändringarna kan komma att innebära för patienterna.
– Jag förstår ju den oron. Men vi har ju en jättestor traumautredning till grund där det har gjorts ett stort analysarbete. Det vi ser är att det inte räcker med den uppsättning som har varit. Vi behöver kunna ta hand om en större volym och för det behöver vi en helt annan screening och allmänpsykiatrisk ingång, säger Sandra Rubin Ivanovic.
Vuxenpsykiatrin upphandlas
Ett sprillans nytt avtal med Ersta Diakoni för PTSD-patienter har nu slutits, vilket tidigare hemlighållits på grund av sekretess. Ersta Diakonis psykiatriska del har hittills varit relativt liten men de får nu möjlighet att bygga upp verksamheten så att man möter de krav som regionen ställt för målgruppen och kan även själva sluta avtal med underentreprenörer.
Förutom avtal med den ideella sektorn så vill Region Stockholm även upphandla avtal för vuxenpsykiatrin i hela Stockholm. Tanken är att patienter med samsjuklighet ska kunna tas emot på samma mottagning i stället för att skickas vidare till olika specialistmottagningar.
– Där har vi reserverat sex stycken i egen regi medan fyra stycken avtal kommer vara upphandlade. Det betyder att det kommer vara privata företag som också kommer ta del av den kakan.
Att leverantörer av vård förändras ser inte Sandra Rubin Ivanovic som något konstigt. Så har det alltid sett ut. Under en övergångsperiod kan den nya verksamheten trappas upp och den gamla ner. På grund av detta ska patienter aldrig kunna hamna mellan stolar, menar hon.
Risk för sämre vård
Personal som Dagens ETC intervjuat i tidigare artiklar har dock sett annorlunda på saken. När mycket ändras i vården samtidigt förstärks osäkerheten kring vilka avtal som gäller och ska gälla för vilka mottagningar. Det gäller inte bara PTSD-vården utan för psykiatrin i stort. Psykologer menar att patienter riskerar en sämre vård för att personal inte kan planera den vård de behöver. Patienter har enligt vårdpersonal redan hamnat mellan stolar när de remitterats till en mottagning som ska läggas ner, och sedan hamnar längst bak i kön när den nya mottagningen öppnar. Det här är nya uppgifter för Sandra Ivanovic Rubin. Det man har avtalat är att patienterna ska vara kvar hos sin nuvarande vårdgivare fram till att en ny vårdgivare tar över
– Varje enskild patients övergång är ingenting som vi politiker beslutar om. Det kommer ju ske i patientmötet mellan vårdgivare och vårdgivare, säger Sandra Rubin Ivanovic.
Det är de som har avtal med Region Stockholm som är skyldiga att informera sin personal om vad som gäller, menar hon. Men när vad som gäller ändras, eller när regionen själva inte bestämt sig, hamnar många ändå i ovisshet. Inget är beslutat om när kompetenscenter som ska utbilda personal för att kunna ta emot samsjukliga, kommer att dra i gång. Däremot verkar det klart att psykiatrin som redan bedrivs i regionen, och som i dag har långa köer och anställningsstopp, inte kommer få mer riktade resurser.
– Men det kommer ju bli mer pengar till traumavården i de allmänna psykiatriavtalen eftersom de får ett bredare uppdrag. Men politiken inte går inte in och styr på det sättet att vi säger att vuxenpsykiatrin ska låsa upp en viss del av pengarna till en enskild diagnos, utan att man utgår från patientens behov.