Sundvalls gymnasieungdomar vill sommarjobba. Och Sundsvalls kommun jobbar varje år aktivt för att ge dem jobb. Förra året sökte 1 200 av dem det som till slut blev 766 platser.
Christiane Rüdiger (V), ordförande i nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration, Navi, som har beslutat om att låta 10 miljoner kronor gå till sommarlovssatsningen, varför är det kommunens uppgift att ordna sommarjobb?
– Man kan se att det finns två faktorer som är avgörande när ungdomar ska ta klivet in i vuxenvärlden och söka jobb. Den första är att man har en avslutad gymnasieutbildning. Den andra är att man har haft ett jobb tidigare, även om det bara är några veckor. Så en sommarjobbssatsning är en bra investering i ungdomarnas framtid.
Dyrare att anställa
Fördelar man de avsatta pengarna på antalet platser så bör man kunna erbjuda 840 ungdomar jobb i år. Men Mattias Berglund, ansvarig för sommarjobben på Sundsvalls kommun, är försiktig när han pratar antal.
– Det kommer att bli dyrare att anställa ungdomar i år, regeringen har flaggat för höjningar av arbetsgivaravgiften för unga både i juni och augusti. Så det kan göra att pengarna räcker till färre ungdomar.
Han berättar att Sundsvalls kommun dessutom har valt att ge ungdomarna avtalsenlig lön och tre veckors jobb. Tanken är att jobben som finns ska vara riktiga kommunala jobb, med riktig lön. Men det gör också att pengarna går åt fortare än om man skulle sänka lönerna och kalla det ungdomspraktik, som vissa kommuner ibland väljer att göra.
Lösningen är i stället att dra in de privata företagen i satsningen. Förra året var planen att kommunen skulle gå in med halva lönen för att få företag att bli intresserade av att ta emot sommarjobbare. Men det visade sig vara svårt rent juridiskt – och faktiskt även helt onödigt.
– Jag har kontakt med många företag som är intresserade av att ta emot ungdomar, men inte ett enda av dem har pratat om pengarna. Däremot kan de ha svårt med tiden för rekrytering, så det är där vi sätter in vår insats i år. Kommunen matchar rätt ungdom med rätt företag. I år hoppas vi kunna skapa runt 100 jobb på privata företag på det sättet.
Finns på hemsidan
Sommarjobben läggs ut på Sundsvalls kommuns hemsida. Till de kommunala jobben kan ungdomarna nu skicka in ansökan som visar när och var de vill jobba. De privata jobben läggs ut och tillsätts löpande.
Mattias Berglund jobbar aktivt för att det ska finnas många olika typer av jobb, som matchar många olika intressen, där kanske sommarlovsentreprenörer och gatumusikanter är exempel på de lite mer udda. Han hoppas också att ungdomarna ska upptäcka att kommunen har många och intressanta områden att jobba i så att de i framtiden ser kommunen som en attraktiv och möjlig arbetsgivare.
Ger erfarenhet
Sommarjobbsrekryteringen rustar ungdomarna för arbetslivet på flera sätt, menar han:
– När de söker sommarjobben får de skriva ansökningsbrev och cv, och komma på intervju och fundera på hur man bäst svarar på frågor om varför man vill ha jobbet. Det kan vara klurigt och det är bättre att de övar på mig än på framtida arbetsgivare.
De kommunala jobben är uppdelade i treveckorsperioder och varje ungdom kan få jobb en period. De privata jobben kan vara allt från en vecka upp till hela sommarlovet, det beror på företagets behov.
– Det här är ett viktigt sätt att hjälpa ungdomar till arbetslivserfarenhet, men vi kommer aldrig att kunna hjälpa alla. Det allra bästa sättet att få ett jobb i dag är fortfarande att ge sig ut och knacka dörr hos de företag man skulle vilja jobba hos, säger han.
Timrå gör en rejäl satsning på sommarjobb för unga och ökar budgeten med 50 procent. Det ska ge 100 nya jobb i sommar.
I Timrå, som vanligtvis har cirka 600 sökande till sommarjobben har kommunen i år bestämt sig för att ge fler ungdomar än vanligt chansen att jobba.
– Förra året var vår budget 1 miljon kronor, och det räckte till 200 sommarjobbsplatser. Men i år fick vi 1,5 miljon – så vi hoppas på att nå ytterligare 100 ungdomar, säger Christina Nordqvist, samordnare för sommarjobben på Timrå kommun.
Tvåveckorsperioder
Jobben kommer att finnas inom kommunens verksamhet alternativt i föreningar knutna till kommunen. Sommaren delas upp i fyra tvåveckorsperioder, och varje sökande kan jobba en period. Jobben kommer att ligga ute på Timrå kommuns hemsida i början av mars.
Här finns det fler sommarjobb
Landstinget Västernorrland kommer att erbjuda 125 ungdomar mellan 15 och 18 år jobb i sommar. Hur många av platserna som blir i Sundsvall/Timrå är inte klart ännu.
Arbetsuppgifterna kan vara lättare vårduppgifter, kontorsarbete, köksarbete, vaktmästeri, städning eller trädgårdsarbete.
Ansökan ska vara inne 10 april.