Artikeln frågade sig om Sverige likt Storbritannien kan få en folklig organisering som driver Socialdemokraterna (Labour) åt vänster. Den frågan besvaras på sätt och vis idag, när Daniel Suhonen, Sara Karlsson och Markus Kallifatides går ut och presenterar sin nya S-förening Reformisterna.
I programbeskrivningen skriver de att det kan konstateras ”att klyftorna ökar även när Socialdemokraterna sitter vid makten”. Därför menar Reformisterna att det är ”mer angeläget än på decennier för socialdemokratin att värna en egen idé- och politikutveckling”.
”För en ny ekonomisk politik”
Sara Karlsson lämnade i maj förra året sin riksdagsplats på grund av regeringens utspel i migrationspolitiken. Nu är hon en av medgrundare till Reformisterna och förklarar att de vill driva den sakpolitik som finns i det Socialdemokratiska partiprogrammet.
– Det handlar dels om ett helt program för en ny ekonomisk politik, för att få Sverige på rätt köl och motverka de växande ekonomiska klyftorna i dagens samhälle. Men det är också ett mål i sig att få igång en mer levande idédebatt inom socialdemokratin, säger hon.
Idén har funnits länge
Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och även han medgrundare till Reformisterna, säger att idén har funnits med honom länge.
– När jag åkt runt i landet för att träffa och tala inför lokala partiföreningar har jag tydligt känt av kraften som finns där. Om jag till exempel talar om att S måste våga satsa på en offensiv offentlig sektor som tar ansvar för välfärden, så går det som ett sus genom rummet. Det finns ett starkt sug efter en reformism med provisoriska utopier inom S-leden, säger han.
Tanken med Reformisterna är att rörelsen ska bli till ”den plats” där dessa idéer fångas upp och får gro inom S, framhåller Daniel Suhonen.
– Bland gräsrötterna finns det sedan länge en längtan efter en S-politik som utgår från det vi vill med samhället, i stället för den politik vi får idag genom mittenuppgörelsen, som enbart slår fast allt som vi är tvungna att anpassa oss till. Det är klart att vi måste göra politiska kompromisser, men vi kan inte ge upp hela vårt partiprogram, säger han.
”För att skapa engagemang”
Vad finns det då för skäl att tro att en vänstersväng skulle vara gynnsam för socialdemokratin i Sverige, idag? Det är knappast första gången som frågan om vilken riktning partiet ska ta är uppe till diskussion.
– Vårt mål i Reformisterna är att S under de kommande åren ska ska ta fram ett politiskt program som känns attraktivt för vanliga arbetare, tjänstemän och pensionärer. Om man gör det tror vi att det finns ett mycket starkare stöd för S ute i hela samhället – och en möjlighet för oss att skapa ett folkligt engagemang, säger Daniel Suhonen.
Sara Karlsson ser definitivt den brittiska rörelsen Momentum som en inspiration för Reformisterna.
– Att följa Socialdemokraternas utveckling internationellt är en dyster sak. Det är klart att vi blir inspirerade av exempel på sammanhang där S klarat av att omorganisera sig och växa på nytt från vänster, avslutar hon.