BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Jenny Fernström är samordnare på brottsofferjouren och den enda i organisationen som är anställd. Resten består av de ideellt arbetande stödpersonerna och en handfull styrelsemedlemmar.
– Göteborgs brottsofferjour är en ideell förening som bygger på ideella krafter. Tanken är helt enkelt att kunna vara ett stöd för de som behöver det. Alla har rätt till hjälp, oavsett om du är direkt drabbad av ett brott, har sett något eller är anhörig till någon som har drabbats, säger Fernström.
Samtliga bidrag drogs in
Stödet som brottsofferjouren erbjuder kan innebära allt från hjälp med blanketter till svar på frågor som hur en rättsprocess går till och hur man får skadestånd.
– Det finns forskning som visar att ju tryggare en person känner sig desto bättre bli rättsprocessen. Har man någon att bolla eller bara prata med när det sviktar lite kanske det gör att man orkar hela vägen.
Man behöver inte ha gjort någon polisanmälan för att vända sig till brottsofferjouren och föreningen har enligt Fernström inget intresse av att nysta i vad som är sant eller inte.
Anledningen till att det inte har funnits någon jour i Göteborg på över tre år är att den tidigare stängdes ned under ett turbulent årsmöte, då den sittande styrelsen kuppades bort och ersattes med helt okända personer med en annan agenda.
Det gjorde att Göteborgs stad och Partille kommun, som jouren täckte, helt tappade förtroende för verksamheten. Varpå man uteslöts av riksförbundet och samtliga bidrag drogs in.
– Kommunerna köpte inte den agendan och ville inte fortsätta arbeta med föreningen som den kom att se ut och om kommunerna inte har förtroende kan inte vi heller ha det, säger vice generalsekreterare Fredrik Mellqvist, som inte vill gå in på vad agendan innebar.
”Mycket mer att göra”
Inom kort kommer det hur som helst att åter finnas en aktiv brottsofferjour i Göteborg. Samordnaren Jenny Fernström säger dock att människor redan har börjat höra av sig.
– Vi har visserligen inte startat upp än men eftersom både hemsidan och Facebooksidan är uppe har vi redan börjat ta emot en del ärenden.
Fernström menar att den stora utmaningen nu är att synliggöra jouren för att de som behöver hjälp ska veta att den finns och vart de ska vända sig.
– Polisen förmedlar en väldigt låg andel brottsoffer vidare och vi tror därför att det finns mycket mer för oss att göra.
– Vid sidan av grundverksamheten vill vi också vara opinionsbildande och delta i debatten men grundtanken är att det är alldeles för få som får stöd och det är där vi kommer in. För styrkan i vår verksamhet är och ska vara tillgänglighet.
– Efter den första kontakten tar det bara någon dag innan man kopplas ihop med en stödperson; en medmänniska som har koll på situationen du befinner dig i och finns där för dig när du behöver det, säger Jenny Fernström.