E-vårdtjänster har blivit allt vanligare, men fortfarande saknas granskning på området eftersom fenomenet är relativt nytt. Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) arbetar bland annat med att granska verksamheter som denna.
– Det vi har gjort i nuläget är att vi har öppnat ett initiativärende där vi ska granska verksamheten. Än så länge har vi inte kommit så långt i vår handläggning så vi kan tyvärr inte ge mer information om just den här verksamheten, säger Sara Bogren, jurist på IVO.
Träffar inte patienten
Huruvida patienten får antibiotika utskrivet eller inte bygger helt på symtomen och den behandlade läkarens bedömning. Om läkaren kan ställa en säker diagnos skrivs ett e-recept på antibiotika ut som patienten sedan kan hämta ut på närmaste apotek.
– Den som skriver ut ett läkemedel ska ha gjort tillräcklig diagnostik, och man undrar om det verkligen går att göra det utan att ha träffat patienten annat än över nätet, säger Mårten Forrest, -pressansvarig på Läkemedelsverket.
– Rent medicinskt ser jag inga problem med förfarandet eftersom det till stor del liknar den praxis som finns hos flera vårdcentraler, där en sköterska samlar in information som underlag för en läkares recept, säger Ingemar Engström, som är ordförande i etikdelegationen på Svenska läkareförbundet.
Eftersom det inte finns andra diagnoser som har samma symtom som urinvägsinfektion menar Magnus Nyhlén, legitimerad läkare och styrelseordförande för e-vård som lanserade tjänsten uvi.se, att tjänsten är patientsäker. Uvi.se har funnits i mer än en månad, och reaktionerna har varit blandade.
– Utifrån patientperspektiv har vi fått ett fantastiskt gensvar. Patienter som har använt tjänsten är nöjda och tacksamma över att det finns ett snabbt sätt för kvinnor att få hjälp för sina besvär, säger han.
Blandad respons från läkare
– Från läkarperspektiv har det varit mer blandad respons. Oron ligger främst i förhållandet diagnos kontra receptutskrivning. Cirka 15 procent av patienterna som söker vård får recept utskrivet, resterande hänvisar vi antingen till vårdcentral eller ber återkomma om besvären inte går över.
E-vårdtjänster ger patienter en annan väg än den via vårdcentraler för att söka vård. På så vis minskar belastningen för den offentliga vården, menar Magnus Nyhlén.
Ingemar Engström har en annan invändning:
– Risken med e-vårdtjänster är att mer komplicerade sjukdomsfall lämnas åt den offentliga sjukvården som redan nu ofta anses vara tungfotad och ineffektiv. Kritiken mot det offentliga riskerar växa då, vilket i sin tur kan medföra att förtroendet minskar och därmed betalningsviljan för offentlig sjukvård, säger han.