Den 12 februari skjuter landet upp en missil över Japan, vilket blir starten på en verbal tuppfäktning med USA:s president Donald Trump, som till skillnad från sina företrädare tycks handla efter devisen ”högst och argast skrik vinner”. En fajt som Kim Jong-Un inte backar ifrån. Och världen har inte varit närmare ett kärnvapenkrig sedan Kubakrisen 1962.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Världens största humanitära kris sedan Andra världskriget
I mars meddelar Förenta nationerna att världens värsta humanitära kris sedan Andra världskriget är i antågande. Detta eftersom uppemot 20 miljoner människor i Jemen, Somalia, Sydsudan och Nigeria hotas av svält och undernäring.
I alla länderna pågår segdragna och blodiga krig som tvingat miljoner människor på flykt och lämnat hundratusentals döda efter sig.
Nazismen rör på sig
Nordiska motståndsrörelsen spände musklerna under året. Först slängde de ut en trevare i mitten av september, för att se hur polisen skulle reagera inför deras symboler från Nazityskland.
Någon vecka senare var tanken att kraftsamla och marschera längs Göteborgs gator. Av detta blev det inte mer än en tumme, vilket möjligen var det som gjorde att de valde att visa upp sig igen i mindre demonstrationer både i oktober och november.
Hotet mot judarna underströks ytterligare efter att en demonstration i Malmö mot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad urartade i hatiska slagord mot just judar.
Inrikespolitiska rabalder
Valåret närmar sig och tumultet har aldrig varit större, åtminstone inte sedan kanske senaste valrörelsen. Under året har vi sett Moderaterna rasa i opinionen bara för att vända uppåt igen efter partiledarbytet i oktober.
Miljöpartiet har å sin sida bara rasat och ligger numera under fyraprocentspärren till riksdagen. Och Socialdemokraterna har börjat prata ”svenska värderingar”.
Terrorn når Stockholm
Fredagen den 7 april nådde den dödliga terrorn Stockholm. En ensam man kapade på eftermiddagen en lastbil och körde i vansinnesfart genom centrala Stockholm. Tre människor dog när lastbilen körde över dem, ytterligare två avled på sjukhus. Två av de omkomna var utländska medborgare.
Dagen efter greps en person – en man som fått avslag på sin asylansökan – i Märsta norr om Stockholm på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Mannen erkände terrorbrott under häktningsförhandlingarna.
Folkmord på rohingyafolket
I augusti läcker det ut uppgifter från Burma om att nästan 7 000 människor, varav mer än en tiondel barn, ur rohingyafolket mördats av polis och militär. Anfallet mot civila motiveras med att upprorsmakare attackerat gränsposteringar året före.
I december fastslår Zeid bin Ra’ad, chef inom FN för mänskliga rättigheter, att förföljelsen, attackerna och morden på rohingyafolket kan klassificeras som folkmord. Även USA:s utrikesminister Rex Tillerson anser att det rör sig om etnisk rensning.
I november skriver regeringarna för Bangladesh – dit många flytt – och Burma på ett avtal som ger de flyende lov att återvända till landet.
Värmerekordet fortsätter
Den som tror, tror. Och den som inte gör det lär vara svår att övertyga. Faktum är ändå att 2017 ser ut att gå till historien som ett av de varmaste åren någonsin. Inte lika varmt som 2016, då väderfenomenet El Niño såg till att pumpa upp temperaturgraferna, men varmare än alla år före 2015 som det finns data för.
Och vad kanske värre är – forskare har redan börjat identifiera skador och negativa effekter på hundratals miljoner människor runt om i världen. Det rör sig om extremvärme som kräver sin tribut av äldre människor, om luftföroreningar som försämrar hälsan för alla som andas och irreguljärt väder som förstör skördar och lämnar människor utan livsmedel.
Största pensionsreformen sedan 1994
Arbeta till minst 64 år. Garantipension från 66 år. Och möjlighet att arbeta till 69. Staten ska dessutom ta större ansvar för att pensionssystemet är fritt från oseriösa aktörer i pensionssystemet.
”Hållbart och tryggt” är regeringens beskrivning av det nya systemet. Ett svek mot dem som slitit hela sina liv, menade Vänsterpartiet. Medan Svenskt näringsliv å sin sida tror att uppgörelsen snarare gör det svårare än enklare att jobba längre.
Trump drar sig ur Parisavtalet och erkänner Jerusalem
Sällan har en amerikansk president skapat så mycket ståhej och fattat så kritiserade beslut under sitt första år som USA:s Donald Trump. Förutom att han försökt och till slut lyckats införa inreseförbud tydligt riktade mot muslimer – dock inte alla, bland annat undantas medborgare från teokratin och samarbetslandet Saudiarabien – har han också dragit USA ut ur Parisavtalet, meddelat landets uttåg ur FN-organisationen Unesco samt erkänt Jerusalem som israelisk huvudstad, ett beslut som rörde upp känslor över hela världen och som indirekt fördömdes av FN:s säkerhetsråd under ett möte i december.
Metoo blir till lavin
Det började i oktober, med en utpekad sexförövare, Hollywoodproducenten Harvey Weinstein. Slutet har vi inte sett ännu, men hashtaggen #metoo, där kvinnor över hela klotet berättade om sina upplevelser av sexuella övergrepp och trakasserier, växte snabbt till en orkan av röster som synliggjorde manlighetens självpåtagna rätt att behandla kvinnor som objekt för sin egen njutning eller maktutövning.
I Sverige blev orkanen särskilt högljudd och ett flertal män i den politiska, kulturella och mediala maktens sfärer, många av dem oförstående, blottades och slängdes ut i kylan.
Women’s March samlar miljoner
Nu får det vara nog – kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter! Så tänkte 500 000 människor bara i USA:s huvudstad Washington och totalt miljoner människor över hela världen.
Den 21 januari tågade de. Syftet var att kräva kvinnors rättigheter, hbtq-rättigheter, uppmärksamma rasojämlikhet, arbetares rättigheter och hoten mot miljö och klimat. Totalt hölls nästan 700 systerdemonstrationer runt om i världen, två av dem i Stockholm och Åre.
FN: Nej till kärnvapen
Den 7 juli enades en majoritet av världens länder om att införa ett förbud mot kärnvapen. Kärnvapenmakterna själva bojkottade omröstningen, liksom de flesta Natoländerna.
”I stället för nedrustning ser vi hur investeringar görs för att modernisera kärnvapenarsenalerna. Vi behöver bryta den utvecklingen, bland annat genom en stärkt global norm mot kärnvapen.
En förbudskonvention kan bidra till det”, kommenterade Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Vilket å andra sidan inte hindrade henne från att senare tillsätta en utredning som skulle titta på eventuella konsekvenser av en underskrift.
Sverigedemokraterna backar
Visserligen är det ännu för tidigt för att säga om Sverigedemokraternas opinionstapp rör sig om en tillfällig popularitetsdal, men faktum kvarstår: SD rör sig inte längre spikrakt mot himlen. För första gången på ett decennium.
Giriga skattesmitare avslöjas
13,4 miljoner hemliga dokument läcktes till två tyska journalister. Efter månader av granskningar exploderade den så kallade Paradisläckan i november. Och visade hur fler än 120 000 privatpersoner och företag via offshorebolag i länder med moraliskt flexibel skattelagstiftning undanhållit mångmiljardsummor i skatt från sina hemländer.
Bland de större företag som fick se sig med byxorna neddragna fanns Apple, Facebook, Disney och McDonalds. Bland de mer namnkunniga privatpersoner som kunde kopplas till skattesmitning återfanns Storbritanniens prins Charles, landets drottning Elizabeth samt rockmusikens eget världssamvete Bono från U2.
Samtyckeslag och femte pappamånad?
Regeringen börjar göra skäl för sitt självpåtagna epitet som ”feministisk” sådan. I december kom så äntligen ett förslag på samtyckeslag. Om lagen går igenom ska det helt enkelt krävas aktivt samtycke, antingen via ord eller via en tydlig handling, för att inte en sexuell handling mellan två personer ska betecknas som våldtäkt.
Dagen efter lämnade utredaren Lars Arrhelius över en utredning till socialminister Annika Strandhäll om att införa en femte pappamånad. Genom att utöka de öronmärkta föräldramånaderna med två för varje part hoppas regeringen komma till rätta med det alltjämt ojämställda uttaget av föräldraledighet.
Folket engagerar sig
Nej, Sverige har inte blivit kallt. Över hela landet har människor fortsatt engagera sig för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Ung i Sverige är ett bevis för detta, liksom alla som stöttade sittstrejken i Stockholm under hösten. Och till slut föreslog även regeringen nya regler för att ge en andra chans till dem som hotades av utvisning.
Året som gått
Januari
Trump intar Vita huset
Den 20 januari svärs Donald Trump in som USA:s 45:e president.
Women’s March samlar kvinnor
Miljoner människor demonstrerar över hela världen och kräver rättvisa och jämlikhet.
Februari
Nordkorea skjuter missil över Japan
I februari skjuter Nordkorea upp en missil över Japan och påbörjar därigenom en konflikt som ännu inte lösts och som fortfarande hotar att kasta in världen i ett kärnvapenkrig.
Mars
Brexit inleds
Storbritannien påbörjar förhandlingarna för att lämna Europeiska unionen.
Största humanitära krisen på 70 år
FN varnar för att upp till 20 miljoner människor hotas av svält och undernäring i Jemen, Sydsudan, Somalia och Nigeria.
April
Turkiets president söker totalt makt
Turkiska folket röstar igenom en ny konstitution som ger president Recep Tayyip Erdogan utökade befogenheter, vilket av bedömare tolkas som ett steg i riktning mot en turkisk diktatur.
Terrorn når Stockholm
Fem människor mister livet när en terrorist kapar en lastbil och ger sig ut på en vansinnesfärd genom centrala Stockholm.
Maj
IS slår till i Manchester
22 människor dödas och 120 skadas när en självmordsbombare slår till mot en konsertarena i Manchester där Ariana Grande uppträder.
Macron blir ny fransk president
Emmanuel Macron besegrar högerpopulisten Marine Le Pen med 66 procent av rösterna i andra omgången av det franska presidentvalet.
Juni
Trump drar sig ur Parisavtalet
Donald Trump meddelar att USA inte kommer att leva upp till sina löften från Parisavtalet 2015.
Juli
FN säger nej till kärnvapen
122 av världens länder röstar för ett totalförbud mot kärnvapen.
Ministrar får lämna
Inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson lämnar regeringen i svallvågorna efter it-skandalen.
Augusti
Anna Kinberg Batra säger hejdå
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra tackar för sig efter att under en lång tid attackerats internt i partiet.
Folkmord på rohingyafolket
Uppgifter läcker ut om att Burmas militär mördat tusentals människor, alla tillhörande det muslimska rohingyafolket.
Exministerns snoppchock
Anders Borg, tidigare finansminister under alliansregeringen, lyckas på fyllan hala fram sin penis under en blöt skärgårdsfest.
September
Nazister tågar genom Göteborg
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tvingades av polisen avbryta en planerad marsch genom Göteborg.
Oktober
Katalonien utropar självständighet
Spanska regionen Katalonien håller folkomröstning om självständighet och utropar också en sådan strax därpå, vilket inte erkänns av vare sig Spanien eller något annat land.
Trump ratar kunskap
USA drar sig ur Unesco, FN-organet för utbildning, vetenskap och kultur.
November
Mugabe tvingas bort
Zimbabwes hårdföre president Robert Mugabe sätts i husarrest av landets militär och avgår sex dagar senare.
Dokument avslöjar skattesmitare
Miljoner dokument avslöjar hur privatpersoner och företag från hela världen smiter undan skatt.
December
Irak förklarar IS besegrat
Irakiska militären meddelar att terrorsekten Islamiska staten fördrivits från hela landet.
Trump erkänner Jerusalem som Israels huvudstad
Donald Trump aviserar att USA:s ambassad ska flytta till Jerusalem och erkänner samtidigt staden som Israels huvudstad.
Förslag om samtyckeslag
Regeringen lägger fram det länge omdiskuterade förslaget om en ny samtyckeslag för sex.
Steg mot jämställd föräldraförsäkring
Socialminister Annika Strandhäll tar emot en utredning
om att införa en femte pappamånad.