BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Turkiet
Ett avtal med EU om mottagandet av flyktingar som kommit till Europa, ett statskuppförsök och ökande förtryck av kurdiska politiker, journalister, aktivister och civilpersoner. Det är några av nyheterna som har kommit från Turkiet i år.
North Dakota
En av årets största aktivistnyheter har kretsat kring en planerad oljepipeline, delvis finansierad av svenska Nordea, i amerikanska North Dakota. Till slut lyckades aktivisterna stoppa bygget, men rädslan att företaget som bygger pipelinen ska fortsätta bygga lever kvar.
Aleppo
Kriget i Syrien har fortsatt med oförminskad kraft under året. Den östra delen av staden Aleppo, som en gång var hem till över två miljoner människor, jämfördes i slutet för september för ett "slakthus" av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. I dag är området till stor del evakuerat.
Jämställdhetspolitik i Sverige
Det rör på sig i svensk jämställdhetspolitik – svenska regeringen berättade i september att en ny jämställdhetsmyndighet ska inrättas. I oktober släpptes även den nya storsatsningen mot mäns våld mot kvinnor, som fick tummen upp av stora delar av den feministiska rörelsen.
Asylpolitiken i Sverige och Europa
I början av 2016 infördes id-kontroller vid Sveriges gränser. Successivt stängde EU-länderna längs vägen norrut från Medelhavet sina gränser och i mars skrev EU på ett avtal med Turkiet, som gick ut på att det senare ska ta emot de flyktingar som korsat Medelhavet till Grekland när de skickas tillbaka. I juni röstade riksdagen igenom en lagändring som bland annat försvårade för familjeåterföreningar och innebar att uppehållstillstånd som utfärdas numera är tillfälliga och inte permanenta som norm. Mellan januari och slutet av november hade knappt 27 000 människor sökt asyl i Sverige 2016, jämfört med närmare 163 000 under 2015. Samtidigt var det tiotusentals som organiserade sig mot de hårdare lagarna och för ett ökat och humant flyktingmottagande.
Miljöpartiet
2016 har inte varit ett ljust år för Miljöpartiet. Under en vecka i april fick partiets statsråd Mehmet Kaplan avgå och det meddelades att Vattenfall förberedde en försäljning av det tyska brunkolet. Sedan följde Åsa Romsons avgång som språkrör, den svenska regeringens underskrivande av ett värdlandsavtal med Nato och rapporteringen om lydnadskultur i partiet, någonting som uppdagades i samband med värdlandsomröstningen. Men MP har inte helt tappat kompassen – fyra av partiets riksdagsledamöter gick emot regeringens linje och hyllades av flera gräsrötter.
Bruna samarbeten i Europa
Både aktiva nazister och andra bruna krafter har förenat sig över gränserna i Europa 2016. Sverigedemokraterna har byggt allianser med högerextrema partier runtom i Europa och anordnat en gala på Grand Hôtel, någonting som Dagens ETC avslöjade.
Positivt om miljön
Hur mörkt det än må se ut så går det att vända på utsläppen, berättade Dagens ETC i mars. Dessutom ratificerades Parisavtalet och trädde i kraft redan i år, trots att det inte hade väntats förrän 2020.
Idrottsliga framgångssagor
Svenska OS-laget i fotboll spelade final i Rio, en historisk bragd. Även Sarah Sjöström tog historiska medaljer. Och under någon vecka i somras var alla isländare, när laget gick längre än någon hade väntat sig i fotbolls-EM.
Brexit
Från början såg det enkelt ut – Storbritanniens dåvarande premiärminister David Cameron utlyste en folkomröstning om landets EU-medlemskap, helt övertygad om att sidan som ville stanna i unionen skulle vinna. Efter en smutsig kampanj blev det till sist Brexitsidan som gick vinnande ur folkomröstningen dagen före midsommar, David Cameron fick avgå och ersattes av Theresa May och en lång process mot ett brittiskt utträde ur EU påbörjades. Det är fortfarande oklart vad processen kommer att mynna ut i eller hur den kan komma att påverka resten av EU-länderna.
Arktis och klimatet
2016 har slagit värmerekord efter värmerekord. I november kom larmet: det är 20 grader varmare än vanligt i Arktis och istäcket är rekordlitet. Världen börjar också oroa sig för hur Donald Trump, som har satt flera klimatförnekare i regeringen, kommer att agera kring klimatet.
Colombia
Folkomröstningen om fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan gick inte igenom, men trots det ses det som har hänt i fredsprocessen i Colombia under 2016 som en stor framgång. Konflikten har pågått sedan 1964 och sedan det förra fredsavtalet röstades ned i början av oktober har ett nytt avtal arbetats fram.
Polska protester mot regeringen och inskränkningar i abortlagen
Redan i januari 2016 demonstrerades det i mot den då nya regeringen. Då handlade det bland annat om att regeringen ville ha ökad politisk styrning av tv och radio. När regeringen senare under året presenterade lagförslag som skulle göra det praktiskt taget omöjligt att få abort i ett land där aborträtten redan är starkt begränsad exploderade protesterna. I hela Polen och på flera platser utomlands demonstrerade folk och gick klädda i svart för att visa solidaritet.