Januari
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Släng inte maten
Storköksläraren Anki Hultqvist har tröttnat på att hundratals portioner fullt ätlig mat slängs varje dag på Sundsvalls skolor.
– Använd maten och ge den till behövande, säger hon.
Bostadsbrist drabbar kvinnojouren
Bostadsbristen drabbar kvinnojouren vilket gör att en del kvinnor tvingas bo kvar i föreningen Kvinnogemenskaps lokaler mycket längre än den tänkta maxtiden på fyra månader.
– Vissa har bott hos oss i över ett år. Det betyder förstås att andra inte kan få plats. Det är ett jätteproblem, säger Elisabeth Unander.
Barnen vädjar om en rättvis behandling
Barnen till Angel Villaverde vädjar till den peruanska regeringen om att deras pappa ska få en snabb och rättvis behandling, sedan han fängslades på juldagen.
– Den här månaden har varit som en mardröm, säger Frank och Melida Villaverde.
Länet sämst på miljöbilar
Västernorrland hamnar sist i statistiken över miljöbilar, de står endast för 10,2 procent av nybilsförsäljningen i länet.
Näthatet drabbar lokala politiker
Sundsvallspolitikern Elin Nilsson (M) får särskild bevakning när kommunstyrelsen sammanträder efter att ha fått flera personliga hot. Och en annan kommunpolitiker, Malin Larsson (S,) väljer bort sociala medier helt på grund av alla påhopp.
Februari
Sundsvallsborna väljer bort bussen
Trenden är vikande och 2015 blev ett nytt bottenår för busstrafiken i Sundsvall. Totalt har mer än en halv miljon resenärer försvunnit sedan 2012.
– Det finns inget enkelt svar på hur vi ska öka bussåkandet, säger Hans Forsberg (C), ordförande i kommunstyrelsens infrastrukturutskott.
Flest arbetsolyckor inom vård och omsorg
Det är inte de som jobbar inom industrin eller byggbranschen som har flest arbetsolyckor, det är de som tar hand om farmor. Överbelastningar, fallskador, hot och våld tillhör vardagen för vård- och omsorgspersonalen, som toppar statistiken över arbetsolyckor i Sundsvall och Timrå.
Eget schema minskar sjukfrånvaron
Mindre stress, färre sjukskrivningar och ökat eget ansvar. Sedan hemtjänsten i centrum införde Skönsmomodellen har arbetsmiljön förbättrats betydligt.
– Jag vet vad jag ska göra och det som jag påbörjar under dagen är också mitt ansvar att avsluta. Tidigare kunde vissa arbetsuppgifter vara uppdelade på tre olika tider med tre olika personal, säger Camilla Karlsson.
Mars
Skiftjobb ökar risken för hjärtdöd
Män som jobbar skift löper 60 procent högre risk att dö efter en hjärtinfarkt jämfört med de som jobbar dagtid. Det visar en studie från Mittuniversitetet.
– Sömnstörningar, effekter på hjärtat, stillasittande och andra livsstilsfaktorer kan spela in, säger forskaren Jonas Hermansson.
Kommunerna vill skapa fler sommarjobb
Genom att mobilisera de privata arbetsgivarna ska Sundsvalls kommun öka antalet sommarjobb för unga. I Timrå ökas budgeten med 50 procent vilket ger 100 ungdomar jobb i sommar.
Miljoner saknas i solcellsstöd
Trots en kraftig ökning av solcellstödet räcker pengarna inte till. Ett hundratal ansökningar ligger i kö hos länsstyrelsen. I år får länet en knapp miljon kronor, men 7,7 miljoner skulle behövas för att bevilja alla ansökningar.
"Kulturen är en tillväxtfaktor"
Dörrarna slås upp för det nya teaterkvarteret. Men det innebär inte att Sundsvall blir en kulturstad. Skulle kommunen satsa lika mycket på kulturen som Umeå skulle budgeten öka med ytterligare 90 miljoner kronor per år.
– Det är dags för oss i Sundsvall att förstå att kulturen är en tillväxtfaktor, säger teaterchefen Lena Engqvist-Forslund.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
April
Hemma igen efter tre månader i peruanskt fängelse
Angel Villaverde (MP) är hemma i Sundsvall igen efter tre månader i peruanskt fängelse.
– Mitt liv blir aldrig som vanligt igen. Det jag har varit med om kommer för alltid att finnas med mig, säger han.
Ökad stress för brevbärarna
Nya rutiner inom Postnord har gjort arbetet stressigare och fysiskt jobbigare för brevbärarna.
– Distrikten har blivit större och linjerna så långa att det är svårt att orka och hinna med, säger Pär-Anders Andersson, brevbärare i Granlo.
Vill stoppa könsstympning
Det finns indikationer på att könsstympning förekommer i Sundsvall. Personal inom förskola och skola ska nu få bättre verktyg att upptäcka riskerna.
Sundsvallspolitiker Christiane Rüdiger har tagit initiativ till ett projekt för att stötta de som har drabbats och hindra att fler utsätts.
Sundsvall får en av landets största friskolor
Sundsvall får en av landets största friskolor när Engelska skolan bygger ut. Men majoriteten i barn- och utbildningsnämnden är splittrad i frågan.
– Ska vi få ordning på skolorna i Sundsvall är Engelska skolan en del av problemet snarare än en del av lösningen, säger Hans Zetterqvist (V).
Maj
Inga kvinnor på Sundsvalls gator
Det råder ingen jämställdhet på gatorna i Sundsvall och Timrå. Männen dominerar helt när det gäller att få en gata eller plats uppkallad efter sig. Kristinavägen, är den enda gata som är uppkallad efter en kvinna (drottning Kristina).
Bara hälften får hjälp på ungdomsmottagningen
På tio år har antalet unga som söker hjälp för psykiska problem ökat med 80 procent och köerna växer till Ungdomsmottagningen.
– Drygt hälften av de som har sökt i år har fått hjälp, säger kurator Ulrika Hafvenström.
Politisk strid kring inköpspolicy
Goda villkor, menar majoriteten. Förödande för företagsklimatet, enligt oppositionen. Sundsvalls kommuns inköpsstrategi som innehåller både sociala och etiska krav splittrar partierna. Den nya policyn klubbas av kommunfullmäktige vid sammanträdet i maj.
Slut för gratistankning
Den som vill ladda sin elbil på någon av de 46 publika platserna i Sundsvall måste nu börja betala. Detta sedan Sundsvall elnät har skrivit avtal med det privata företaget Clever om drift av de kommunala laddstolparna.
Juni
Delad föräldraledighet nyckeln till jämställdhet
Att reservera dagar i föräldraförsäkringen för varje förälder är ett bra sätt att öka jämställdheten i hemmet. Det visar Emma Hagqvist i sin avhandling vid Mittuniversitetet.
– Det kan förändra synen på män som vårdare, samtidigt som det bidrar till att öka värdet i att ta hand om barn och tvingar arbetsgivare att låta papporna vara hemma mer, säger hon.
Enfald och kalhyggen hotar skogens ekosystem
Utbyggnaden av Östrandsfabriken i Timrå oroar miljövänner som ser stora risker för skogens ekosystem.
– Skogsindustrin borde satsa på kvalitet i stället för kvantitet, säger Ellegaard Nordström från föreningen Skydda skogen, som menar att det ökade virkesbehovet leder till ökad enfald och fler kalhyggen.
6 timmars arbetsdag i socialtjänsten
Ett försök med sex timmars arbetsdag ska komma till rätta
med den höga personalomsättningen och många vakanserna bland socialsekreterarna i Sundsvall.
– Vi tror att det här ska göra jobbet attraktivare och göra det lättare att rekrytera personal, säger verksamhetschefen Eva Rönnbäck.
Restauranger vägrar teckna kollektivavtal
På den svarta listan finns Apa, Gambrinus och Grekiska kolgrillsbaren. Alla är de populära restauranger i Sundsvall som saknar kollektivavtal.
– Det bidrar till en osund konkurrens, säger Stefan Andersson, som är fackligt aktiv inom HRF.
Juli
Filmpersonal sades upp efter tvist
När de anställda på Filmstaden skrev ett brev till styrelsen om samarbetssvårigheterna med ledningen slutade det med att fyra av dem sades upp.
– Det känns helt bissart. Jag vill inget annat än att det ska gå bra för bion och så anklagas jag för illojalitet och får sparken, säger Jens Persson, en av de drabbade.
Kommunens okända beslut om stadsnära odling
Sundsvalls kommun har sedan flera år ett beslut om att tillhandahålla mark för stadsnära odlingar. Men någon information har inte gått ut om möjligheterna.
Tvingas leva fattig genom hela livet
En rapport från FUB visar att många personer med funktionsnedsättning går back ekonomiskt varje månad. En av dem är Anna i Sundsvall. När alla fasta utgifter är betalda har hon 20 kronor över varje månad. Kommunens nya avgift för omvårdnad raderar effektivt bort alla plus i budgeten.
– Det går inte ihop. Det här är en grupp som tvingas leva fattiga genom hela livet, säger hennes mamma.
Augusti
Gamla bildäck på fotbollsplanerna
Tonvis med finfördelade bildäck sprids varje år på Sundsvalls konstgräsplaner. De små svarta plastbitarna innehåller tungmetaller och ftalater.
– För den som använder planen innebär den omgivande biltrafiken större hälsorisker än gummigranulaten, säger idrotts- och fritidschefen Lars-Erik Återgård på Sundsvalls kommun.
Föräldrar får ingen information om nya kemikalieregler
De nya råden till gravida och småbarnsföräldrar om kemikalier i vardagen kom i november förra året. Men ännu har ingen information gått ut till länets föräldrar.
– Vi planerar en utbildning av personalen först, innan vi börjar ge råden till föräldrana, säger Caritha Johnström, samordningsbarnmorska i Västernorrland.
Jämställt kaffe kostar miljon
Att låta de kvinnodominerade arbetsplatserna inom socialtjänsten få gratis kaffe kostar 1 miljon kronor om året. Kaffet har varit gratis på de manliga förvaltningarna under många år. Nu begär socialnämnden utökad budget för att även kvinnorna ska få gratis kaffe.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
September
Inköpsregler hinder för giftfri förskola
Copernicus förskola i Kvissleby vill bli giftfri, men kommunens inköpsregler försvårar arbetet. Hela kedjan tänker inte giftfritt.
– Vi kan inte välja själva vad vi ska köpa in utan är knutna till kommunens upphandlingar av olika leverantörer, säger förskolechef Susann Israelsson som vill se en förändring.
De vill stanna i Sundsvall
Husvagnslägret i inre hamnen stängs den sista september men paret Danciu ser ljust på framtiden och vill stanna i Sundsvall.
– Det är mycket bråk och osäkerhet i lägret, säger Stela Danciu.
– Vi har fått löfte om att ställa upp vår husvagn på privat mark, så det känns bra, säger Victor Danicu.
Inga gratis glasögon till barn i Västernorrland
Det nya statsbidraget öppnar för gratis glasögon till alla barn upp till 19 år. Men i Västernorrland väljer landstinget istället att bara ge bidrag till glasen.
– Det är ineffektivt och gynnar bara näringsidkare som säljer glasögon, säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblomman.
Oktober
Ansågs inte längre vara ett barn – Musa låstes in och skickades ur landet
Musa Houseini låstes in för att han inte längre ansågs vara ett barn. Sedan skickades han på ett plan till Tyskland. Kompisarna i klassen och i fotbollslaget är förtvivlade.
– Det känns rent ut sagt jävligt jobbigt att vi gör så här mot barn i Sverige, säger Anna Berglund, som är mamma till en av Musas kompisar i fotbollslaget.
Barn vräks trots nollvision
68 barn har vräkts i Sundsvall och Timrå sedan 2012 trots nollvisionen. Båda kommunerna saknar också rutiner för hur de ska agera när barnfamiljer riskerar att vräkas.
– Den stora personalomsättningen kan vara orsak till att vi har halkat efter, säger Marika Lingonblad Öhlund på socialtjänsten i Sundsvall.
November
Politiker öppnar för sprututbyte
Två av Socialdemokraternas ledande politiker i landstinget, Ewa Back och Erik Lövgren, öppnar för ett införande av sprututbytesprogram för missbrukare i länet.
– Ur en strikt smittskyddssynpunkt ser jag det som något positivt, säger Ewa Back.
Stig Grip (M) är dock kritisk.
– Narkomaner behöver inte främst hjälp med nya sprutor utan med att sluta missbruka, säger han.
Sundsvallssossar vill riva upp asyllagen
Sundvalls socialdemokrater vill riva upp den tillfälliga asyllagen, avskaffa id-kontrollerna och de tillfälliga uppehållstillstånden.
– Vi vill återgå till en mer generös flyktingpolitik så snart som möjligt, säger Niklas Säwén, ordförande i Sundsvalls arbetarkommun som nu motionerar i frågan inför partikongressen nästa år.
Ingen grön stadsdel på kajen
Norra kajen skulle bli en av de grönaste stadsdelarna i landet. Men så blev det inte.
– Tyvärr saknas det politiska modet, säger Sverker Ottosson (MP) som stred för miljökraven när stadsdelen planerades.
Våg av dödsfall bland missbrukare
Antalet dödsfall på grund av droger fortsätter att öka. Sedan 2011 har antalet dödsfall i länet mer än tredubblats.
– Det har tyvärr varit en våg av dödsfall den senaste tiden, säger Bengt Persson, handledare på Slink in i Sundsvall.
December
Allt fler blir sjuka av stress
Allt fler blir sjukskrivna på grund av stress och utmattning. Många av de drabbade hamnar i en mental återvändsgränd, enligt ny studie vid Mittuniversitetet.
– Att se människan är ett perspektiv som man ofta missar i vården, säger forskaren Ann-Kristin Eriksson.
Vill flytta jobb från stan till landet
Den politiska majoriteten i Sundsvalls kommun har beslutat att utreda hur skrivbordsjobb ska kunna flyttas från förvaltningarna i stan till Indal, Liden och Stöde. Oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) tycker att idén är bra men är kritisk till tanken på att splittra det nya servicecentret.
– Vi har precis bildat det för att komma åt effektiviseringsvinster genom att ha all service på samma ställe, säger han.
Sverigedemokrater släpps in i skola
Att SD får hyra Hedbergska skolan för ett öppet möte retar bland andra barn- och utbildningsnämndens ordförande Joao Pinheiro (S).
– Jag försvarar inte att SD som parti ska nyttja offentliga lokaler när deras värdegrund är rasistisk, säger han.