Därmed får partiet två mandat i kommunen söder om Stockholm. Tidigare står det även klart att Nyans tar ett mandat i Landskrona.
– Det är spännande och det var väntat. Det blir en bra början för oss att bygga partiet vidare, säger partiledaren Mikail Yüksel på telefon till Dagens ETC.
Varför var det väntat?
– Vi har en partistyrelseledamot som bor i Landskrona och vi visste att vi hade stort stöd där. Och i Botkyrka har vi arbetat hårt, jag har själv ett stort nätverk där, så det var ingen slump att vi kom in i de två kommunerna. Just de frågorna som vi drivit har fått stor uppmärksamhet där. Botkyrka är en kommun som har utmaningar kring kriminalitet, skola, arbetslöshet bland utlandsfödda, så det är ingen slump att vi fått starkt stöd där.
Ska du flytta till Botkyrka nu?
– Ja, det är redan fixat. Jag är i Stockholm sen valdagen. Och jag kommer antagligen ta en av platserna. Det verkar så ja.
Vad är det viktigaste ni vill göra i kommunen?
– Det är lite för tidigt att säga, men först ska vi sitta och förhandla mellan partierna. Vad jag vet så har vi vågmästarrollen i kommunen just nu, så jag räcker ut handen till samtliga partier som vill Botkyrkas bästa och som delar Partiet Nyans värderingar, bland annat antirasism.
Även Sverigedemokraterna?
– Jag skulle inte tacka nej om de stöttar våra frågor, det hade varit dumt att göra det.
Ni får 28 000 röster, 0,44 procent, i riksdagsvalet. Hur ser på det?
– Vi är jättenöjda med resultatet, på tre år har vi blivit största parti utanför riksdagen, och vi har skakat om Sverige. Vi ser att de etablerade partierna har börjat prata mer om islamofobi, till och med LVU faktiskt, så vi har lyckats.
Ni var oerhört nära att komma in i Malmö kommun.
– Ja, vi missar med cirka 300 röster. Jag kommer att överklaga valresultatet i Malmö. Man har vägrat placera ut våra valsedlar, de saknades i båsen. Så det kommer vi definitivt att överklaga.
Vilka partier tror du att ni främst har tagit väljare ifrån?
– Vi har främst mobiliserat väljare som inte röstat tidigare, men det verkar också som att vi har tagit röster från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Vissa hävdar att många S-väljare gått till Nyans, och att om de stannat hade det kunnat betyda en rödgrön regering, hur ser du på det?
– Vi har visat att antimuslimsk rasism får konsekvenser i Sverige, oavsett vem utövaren är. Om det är S eller SD. Vi har visat att Socialdemokraternas antimuslimska politik inte har gått hem hos väljarna. Så vi hoppas att S drar lärdom och har lärt sig en läxa och inser att en antimuslimsk och främlingsfientlig politik inte är något att driva längre.
På vilket sätt menar du att Socialdemokraterna har drivit en antimuslimsk och främlingsfientlig politik?
– Bland annat genom språkkrav och förbud mot muslimska friskolor och förbud mot finansiering av moskéer. Det är frågor som Sverigedemokraterna har drivit länge och som Socialdemokraterna driver nu. Det var SD:s förslag från början, och då har S kallat det för rasism, men nu driver de samma frågor och då heter det inte längre rasism.
Hur mycket tror du att Magdalena Anderssons uppmärksammade utryck om ”Somalitown” påverkade?
– Mycket, definitivt mycket. De har tappat väldigt mycket på grund av de här uttalandena.
Hur ser du på att ni eventuellt kan ha varit med och påverkat regeringsmakten i Sverige?
– Det är bara spekulationer än så länge, inget som visat att vi har det. Det handlar om cirka 100 000 röster som gick till övriga partier, så det är lite fel att säga att vi har det.
– Men vi har visat Socialdemokraterna att antimuslimsk politik får konsekvenser. Det dolda Sverige har sagt sitt, och visat att deras röster är inte enkla.
Hur satsar ni framöver?
– Först har vi EU-valet. Jag har kollat upp i pärmarna och det behövs bara 160 000 röster för att komma in. Det är inte jättemånga röster som krävs. Därefter tittar vi på nästa val.