En av de kulturkrockar som drabbar många somaliska familjer vid flytten till Sverige handlar om föräldrarollen. Problemet hänger samman med att barnen ofta är de som snabbast lär sig språket och som blir föräldrarnas tolkar, som får i uppdrag att informera dem om hur det svenska samhället fungerar.
Enligt Jama Osman, ordförande för Somalilandföreningen, leder detta till att många föräldrar blir osäkra i sina roller samtidigt som barnen kan ha svårt att hantera det ansvar de får genom att axla rollen som familjens nya föräldrar.
– Många föräldrar blir vilsna och osäkra när deras barn kommer hem och berättar för dem om hur det fungerar i det nya landet. Detta kan göra att de känner sig hotade och skrämda av informationen kring vad de som föräldrar får och inte får göra här, säger han.
Ett tätt nätverk
I projektet Tryggare uppväxt i Sverige, som finansieras av Allmänna arvsfonden med drygt två miljoner kronor per år, ska föreningen utbilda föräldrarna i nyanlända familjer om de skyldigheter och rättigheter både de och deras barn har i Sverige. I det utbildningspaket som har tagits fram ingår information och studiebesök på de olika myndigheter man som förälder behöver känna till, som socialtjänsten, sjukvården, polis och räddningstjänst.
De somalier som kommer till Sverige nu kommer från ett land som inte har haft en regering på 25 år. I Somalia saknas därför mycket av de lagar och regelverk som det svenska samhället är uppbyggt kring.
För de barn som växer upp i Somalia är föräldrarnas auktoritet stor och det finns ett tätt nätverk av vuxna som tillsammans håller barn och ungdomar under uppsikt. I Sverige tappar många av de somaliska föräldrarna fotfästet i en verklighet där barnen ges ett större mått av inflytande och där aga är förbjudet i lag. Att det ofta är barnen som informerar sina föräldrar om vad som är rätt och fel bidrar till att öka förvirringen.
– Barn är inte dumma. Ser de att det finns utrymme för att skaffa sig fördelar så är de inte sena med att dra nytta av det, säger Jama Osman.
Somalilandföreningen har i flera år haft kurser i föräldraskap och flera i föreningen är utbildade i Cope, en föräldrautbildning som används i många kommuner. Det nya med projektet Tryggare uppväxt i Sverige är att kunskapen om hur det fungerar i det nya landet ska ges till dem som är helt nyanlända.
– Genom att ge föräldrarna den kunskap de behöver om lagar och regler som finns här, så stärker vi dem i deras roll. Det är viktigt att de känner att de fortfarande är föräldrar och att detta inte är ett främmande land utan deras framtidsland, dit de har kommit för att stanna, säger Jama Osman.
Genom att förse föräldrarna med de redskap de behöver för att kunna hantera sina roller som uppfostrare och förmyndare hoppas föreningen kunna bidra till att skapa en bra framtid för deras barn.
– Genom att förhindra att barnen börjar skolka och missbruka den frihet de får här, så minskar vi risken för att de hamnar i kriminalitet och andra problem, säger han.
”Lättare för dem att förstå”
Under de tre år som projektet pågår planerar föreningen att nå ut till 210 somaliska familjer i Skåne. Familjerna kommer att erbjudas en studiecirkel på tolv veckor. Projektet ska genomföras i samarbete med ABF och ett flertal myndigheter.
Förutom undervisning i svenska regler och lagar som rör barn och föräldraskap kommer deltagarna att få information som rör kost och hälsa.
Undervisningen kommer att ges på somaliska.
– För de som nyligen har kommit till landet matas med mycket information och intryck samtidigt som de får börja lära sig ett helt nytt språk. Om de kan få kunskap om en del av det nya på sitt eget modersmål och genom landsmän så är det lättare för dem att förstå, säger Jama Osman.