− Det är viktigt att den som fått uppehållstillstånd startar sin etablering, och det kan ske först när man bosatt sig i en kommun, sa då Veronika Lindstrand Kant, tillförordnad operativ chef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kan krävas akutboenden
När året är slut så ska totalt 23 600 personer som har fått uppehållstillstånd placeras ut i olika kommuner, hittills har 43 procent av dem fått en ny hemkommun. Snittet för Göteborgsregionen ligger något lägre, på cirka 36 procent. En del kommuner har, enligt Migrationsverkets siffror, lång väg kvar. Kungbacka och Lilla Edet har till exempel bara tagit emot 12 procent, medan Stenungsund ligger på 73 procent och grannkommunen Tjörn på 53 procent.
Till Göteborg har 617 av 1 098 personer nu kommit, det vill säga nästan exakt som rikssnittet. Men Göteborgs stad har fortfarande svårt att hitta boenden. Därför kan kommunen tvingas att placera personer i akutboenden till hösten, något som Göteborg Direkt var först att rapportera om. Det saknas mellan 100 och 200 sängplatser.
– Vi jobbar jättemycket för att hitta olika boendelösningar. Men vi har en beredskapsplan med ett antal fastigheter, till exempel skolor, där man får bo mer akut i sovsalsliknande boende. Som det ser ut just nu så kan vi ta emot alla fram till september, men därefter kan det bli aktuellt med någon akutlösning, säger Christina Eide, biträdande fastighetsdirektör i Göteborgs stad.
Hoppas på lägenheter
Det handlar om ett antal fastigheter som tidigare använts som skola, ingen som används till undervisning i dagsläget. Det är tänkt för maximalt ett fåtal veckor.
– Det är verkligen en akutsituation som vi vill försöka undvika. Men det är för att klara mottagandet resten av året, säger Christina Eide.
Under 2017 behöver kommunen ordna boende för 1 400 personer, dels de som anvisas i år och dels 300 personer som anvisades 2016 och bor i tillfälliga boendelösningar. Kommunen uppskattar att cirka 500 personer kommer att bo i tillfälliga boenden under året, så kallade mellanboenden, som exempelvis avvecklade HVB-hem. De resterande 900 personerna hoppas Christina Eide att kommunen kommer att kunna hitta lägenheter till.
– Förhoppningen är sen att vi får de lägenheter som de allmännyttiga och de privata bostadsbolagen säger att de ska lämna. Det är hela tiden en rörelse, vi tittar på flera olika alternativ, säger hon.