”Det ni beskriver hur Stefano Catenacci trappar upp trakasserierna, jag känner igen mig i det. Exakt så är det. Först säger han att man är duktig, sedan att man är snygg, sedan väldigt intima frågor om sexlivet. Och så trycker han skrevet mot en så fort han går förbi.”
Det berättar Greta, en ung person som i dagsläget jobbar någonstans i det stora Operakällaren-huset. Egentligen heter hon något annat och hon är en av flera personer som, efter Dagens ETC:s avslöjande om kungakocken Stefano Catenaccis otillbörliga beteende, har hört av sig till redaktionen med vittnesmål. De bekräftar bilden av en kändiskrögare som utnyttjar sin makt för att sextrakassera sina anställda. Något som pågår sedan två decennier.
Expressen har 14 källor
Några timmar efter att Dagens ETC publicerade vårt avslöjande i måndags följde Expressens reporter Karolina Skoglund upp med en liknande grundlig granskning, där hon pratat med 14 stycken nuvarande eller före detta anställda. De bekräftar många år av trakasserier signerade Stefano Catenacci. Bland annat med dick pics i telefonen:
– Ja, det var ju bilder på könet som han skickade. På när han hade stånd, säger kocken Emma, som egentligen heter något annat, till Expressen.
Hon fortsätter:
– Man kunde stå i hissen med honom när han plötsligt närmade sig. Ställde sig nära, luktade. Och sedan slickade en på halsen.
Planerar inga åtgärder
Källor inifrån huset berättar nu för Dagens ETC att Operakällaren räknar med att skandalen ska glömmas bort och begravas av andra nyheter. Man planerar helt enkelt, enligt Dagens ETC:s visselblåsare, att vända blad.
Precis som hela restaurangbranschen gjorde efter Metoo hösten 2017, minns Chimen Castaing.
– Det blev väldigt tyst. Några kockar gick ut och sa att de inte kände igen sig i beskrivningen, vilket blev ett hån mot oss alla. Man har inte ens har behövt jobba i restaurangbranschen för att veta att det är en värld som präglas av förtryckande normer och strukturer. Tänk på att många drar in en stor del av sin inkomst på dricks.
Chimen Castaing var en av de ansvariga för Vi kokar över, restaurangbranschens metoo-upprop. Då skrev 1 863 kvinnor och icke-binära på i protest mot rå sexism i köken. Vittnesmålen sträckte sig från sexskämt till övergrepp.
”Sexistisk machokultur”
Flera av Dagens ETC:s källor på insidan av Operakällaren säger att under den perioden 2017 ”höll hela huset andan”, eftersom alla tänkte att kungakocken då skulle falla. Så blev det inte. Grabbigheten rullade på där som på andra ställen i restaurangvärlden.
Chimen Castaing är ”absolut inte” förvånad över vittnesmålen från Stefano Catenaccis offer.
– Efter att vi fått in hundratals vittnesmål blev det uppenbart att restaurangerna präglas otroligt mycket av osäkra anställningsvillkor, tydliga hierarkier och en sexistisk machokultur. Det är inte konstigt att övergrepp kan ske och att tystnadskultur upprätthålls i den miljön.
Blev det alltså ingen förändring?
– Utifrån den information vi fått från restaurangfolk så tror jag tyvärr att det inte blev några långsiktiga eller tydliga förändringar. Man agerade mest genom att släcka bränder på vissa arbetsplatser.
Varför är just de lyxiga restaurangköken en så sexistisk värld?
– Metoo visade var det är ett strukturellt problem. Det här sker överallt, i alla branscher och på alla nivåer. De vittnesmål vi fick in kom från kvinnor och icke-binära i hela Sverige, från den lokala pizzerian till stjärnkrogen. Men det är tydligt att finrummen inte är något undantag.
Varför säger människor inte ifrån?
– Många är unga, knappt myndiga, och har lite erfarenhet och dålig kunskap om sina rättigheter. Branschen präglas också av otrygga anställningar och ett fack som inte visar tillräcklig närvaro. Många chefer inom branschen känner varandra. Det gör att det blir svårare för en att söka sig till annan arbetsplats. Kanske undviker man därför att säga ifrån? Man vågar helt enkelt inte och vill behålla jobbet, säger Chimen Castaing.