En av Skånes nya tidningsägare är journalisten Marianne Rönnberg Galmor som för fyra år sedan återvände till Bjuv, där hon delvis hade vuxit upp. Hon hade då bakom sig ett yrkesliv där hon hade bott och arbetat i en rad stora städer som Tokyo och Tel Aviv. Återvändandet till den gamla hemorten blev lite av en chock då allt var så förändrat.
– Bjuv var en välmående arbetsort där det fanns allt, men nu är det mesta borta. Bjuv ligger på botten i all statistik när det gäller sådant som hälsa och utbildning. Något som gav mig en tankeställare var när kyrkan skrev på sin hemsida att Bjuvsborna generellt sett har dålig självkänsla. Det fick mig att fundera över vad som händer med människorna på en ort som enbart beskrivs i negativa termer, berättar hon.
För den rutinerade journalisten var det också upprörande att se hur Bjuv med flera orter hade hamnat i medieskugga.
– Det är tydligt hur pengarna styr bevakningen i dag. De stora tidningarna som Helsingborgs Dagblad drar in på bevakningen av de fattiga kommunerna. Det är ett brott mot det demokratiska uppdrag vi har som journalister, säger hon.
”Gensvar över förväntan”
Marianne startade förra året Bjuvsnytt för att hon ansåg att det behövdes en kritisk granskande bevakning av det politiska livet. Efter knappt ett år har hon en annonsförsäljare som arbetar mot provision och funderar på att anställa en journalist till på deltid.
– Gensvaret har varit över förväntan, säger hon.
I grannkommunen Perstorp väcktes en debattstorm när både Helsingborgs Dagblad och Norra Skåne meddelade att de skulle dra ner på bevakningen. Bland dem som upprördes fanns journalisten Magnus Johansson som drev den egna tidningen Tyringebladet. Förra sommaren startade han tillsammans med tre vänner Perstorps Allehanda, som ska bevaka hela Perstorps kommun med omnejd. Namnet togs från en skämt- och annonstidning som fanns under 20- och 30-talet.
Tidningen finansieras genom annonsförsäljning och har ett nära samarbete med ortens föreningar, som kan bli medlemmar i en tidningsförening och då kan publicera eget material under en särskild vinjett. Perstorps Allehanda publiceras på nätet men planerar också att börja ge ut en 24-sidig papperstidning.
Måste skriva för demokratins skull
Magnus Johansson arbetar heltid med tidningen, och har som mål att bedriva grävande och kritisk journalistik.
– För demokratins skull måste någon skriva om vad som händer där. Finns det inga journalister på plats kan ju politiker och tjänstemän annars göra som de vill. Nu hoppas jag att kunna göra lite skillnad genom att finnas här, säger Magnus Johansson.
”Tidningar kommer mer och mer”
Författaren och frilansjournalisten Jeanette Thelander står bakom nästa nykomling på Skånes tidningsmarknad. Hon ligger i startgroparna för att dra i gång Utgivet, en webbtidning med centralredaktion i Hästveda. Det område hon tänker bevaka är Hästveda och de orter som ligger inom en radie på 1,5 mil. När hon räknade på hur många möjliga läsare som där fanns, så blev hon glatt överraskad.
– Inom det här området bor det 30 000 personer. Det är mer än man kan tro eftersom de flesta orterna här är små, som Hästveda som har 1 500 invånare. Men tillsammans blir de alltså många.
Jeanette Thelander är i full färd med att samla material till tidningsstarten, och säger att de ämnen som behöver uppmärksammas är många.
– Den allmänna känslan här är att allt stänger och försämras. Flera orter inom mitt utgivningsområde har fått Pågatågsstationer, men är besvikna eftersom tågtiderna är så dåliga att det inte fungerar som tänkt för dem som pendlar. Vårdcentralen fungerar inte och öppettiderna på återvinningscentralen dras ner. Det är sådant som påverkar människors vardag och som upprör dem, säger hon.
När hon intervjuar boende i närområdet så möts hon av stort intresse.
– Det är många som blir engagerade och tycker att det är en rolig idé. En av de intervjuade sa att min tidning kan bidra till att de som bor på orter här omkring börjar känna större gemenskap med varandra, och det är också vad jag hoppas på.
Jeanette Thelanders plan är att under ett år satsa allt hon kan på att få igång tidningen, för att sedan utvärdera resultatet.
– Jag har inga större omkostnader, så det jag riskerar är min egen tid.
Ingela Wadbring, professor i medieutveckling vid Mittuniversitetet tycker att utvecklingen med nya lokaltidningar är spännande.
– Sådana här tidningar kan komma mer och mer. Det är en stark trend nu med gratistidningar, där Skåne är outstanding. Det är glädjande att det startas nya tidningar som drivs av journalister som vill satsa på relevant material. Kan man bara visa att man har många läsare inom sitt område, så finns det också lokala annonsörer som är intresserade.