Och med det följer andra problem.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det blir ordningsstörningar och bråk. Bara häromveckan hade vi ju en ganska grov misshandel i området, säger Helene Ramsmo, kommunpolis på lokalpolisområde City.
Bråken sker främst inom och mellan de grupperingar som rör sig i området, berättar hon.
– Vad bråken sen beror på kan vi bara spekulera om. Handlar det om narkotikahanteringen? Vi får ju inte svar på det, de vill sällan prata med oss när vi kommer, säger Helene Ramsmo.
Släpper allt
Hon berättar att det är svårt att stoppa försäljningen och få bort langarna från gatan. De måste tas med knarket på fickan, men så fort polisen närmar sig släpper de allt de har på sig.
– Hundförarna hittar narkotika varje gång de gör en lov där nere, men det går inte att utreda vems det är. Det är ju ingen som räcker upp handen och säger att det är hans, säger Helene Ramsmo.
Många av langarna missbrukar själva, säger hon. Så visst, det går att ta dem för eget bruk, men antingen är de för unga och polisen får nöja sig med att kontakta socialtjänsten, eller så tas de in på förhör men släpps snart igen.
– Det finns ju inte en åklagare i världen som beslutar att anhålla eller häkta någon för ett bötesbrott, säger Helene Ramsmo.
Mer krut på spaning
Men i höst får polisen mer resurser, när en ny grupp börjar jobba för att komma åt den öppna narkotikahanteringen. Bland annat kommer de att lägga efterlängtad kraft på spaning – ett arbete som ökar möjligheten att bevisa brott.
– Du måste ha information om hela kedjan och kanske se en försäljning, säger Helene Ramsmo och fortsätter:
– Jag är övertygad om att deras arbete kommer att märkas.
Hon beskriver de ungdomar som vistas i Nordstan som göteborgare från stadsdelarna utanför centrum. Många har det trångt hemma och åker in till stan för att umgås med kompisar.
Men precis som i Stockholm, där polisen nyligen rapporterade om unga män och pojkar som lever i ett slags skuggsamhälle och försörjer sig på kriminalitet, finns det en grupp människor som polisen inte vet vilka de är. Många av dem gör sig skyldiga till brott.
– Vi har svårt att identifiera dem och de vill inte prata med oss. Men de är en väldigt liten grupp, man kan inte säga att alla ungdomar som vistas i Nordstan utgör ett problem, säger Helene Ramsmo.