Det är en glad talesperson för sjuksköterskestudentrörelsen Inte under 24 000 som står utanför Södersjukhuset.
– Jag var inställd på att siffrorna skulle vara dystra. Den lönestatistik vi hade tidigare är från två år tillbaka och då var det bara 29 procent som fick en ingångslön på 24 000. Det är extremt roligt att vi har lyckats få upp dem på så kort tid, säger Emma Sildén, som är en av tre talespersoner för rörelsen i Stockholm.
Inte under 24 000 har frågat avgångseleverna från fyra sjuksköterskeutbildningar i Stockholm om hur mycket lön de kommer att få. Av de 229 som svarade hade 86,7 procent fått en lön över 24 000 kronor. Hälften hade fått en lön över 25 000 kronor.
Hur många av dem som gör sina första arbetsdagar här på Södersjukhuset vet inte Emma Sildén. Men statistiken visar att det är nästan jämt mellan landstingets arbetsplatser och privata vårdgivare – 45 procent av sjuksköterskorna som började att arbeta inom det offentliga får 25 000 kronor i lön.
– De privata företagen har gjort att konkurrensen har ökat och att landstingen också har fått höja ingångslönen, säger Emma Sildén.
”Vi har individuella löner”
Berith Elvhult, pressansvarig på Södersjukhuset, bekräftar den bilden.
– Alla länets akutsjukhus upplever den ökade konkurrensen. Den totala bristen på sjuksköterskor har medfört en något ökad nyanställningslön, skriver hon i ett mejl.
Men någon generell höjning av ingångslönerna har SÖS inte gjort.
– Vi tillämpar individuell lönesättning utifrån kompetens och erfarenhet genom lönekriterier och kompetensstege, skriver Berith Elvhult.
24 000-rörelsen får ofta frågan om varför nyanställda ska ha högre lön än dem som har arbetat länge. Emma Sildén menar att de ska de inte, alla vårdarbetares löner måste upp.
– Det är inte okej att jag ska få mer än de som har jobbat i 40 år. Men lösningen är inte att vi sänker våra löner. Lösningen är att alla våra jobb uppvärderas.
Vill ha lönekarriär
I förra veckans valduell i ETC Stockholm mellan Anna Starbrink (FP) och Helene Hellmark Knutsson (S) kom det fram att ingen av dem vill satsa på högre ingångslöner. I stället pratade de om att de vill skapa större möjligheter till lönekarriär. Emma Sildén ser inte det som en motsättning.
– I dag går det bara att få bättre villkor om du byter arbetsplats. Det är idiotiskt både ur ett patientperspektiv och ur ekonomisk synvinkel. Kompetens tappas, säger Emma Sildén.
Den officiella hållningen från sjukhusen är fortfarande att de inte går med på era krav. Varför tror du att det är så?
– Arbetstagare har lärt sig att man inte ska prata med varandra om löner. Blir det här offentligt kommer de som redan är anställda att begära mera lön. Och det är det som händer nu, säger Emma Sildén.